ANTON ŠUŠTAR

Vaški nagajivčki!!

Naj že v uvodu povem, da sem prispevek: Odlagališče Kovor 2012/15?? in povzetek poročila ARSO agencije, objavljenega na njihovi spletni strani iz sredine januarja 2012 RS o skorajšnjem zaprtju odlagališča v Kovorju poslal v objavo tudi glasilu Tržičan, vendar je bil zaradi ˝dolžine˝ zavrnjen.

No, po izidu neodvisnega Tržičana in branju razgovora z direktorjem komunale g. Zupancem v katerem naklada in zavaja, še posebno tisto o €vro zaslužku, ane g. direktor ?? ja madonca, še Strojanovi vejo, da je dnar v smeteh, samo Ljubljana in krajevni nagajivčki ne, ki ne vidijo niti dlje od svojega nosu? haha moj direktor, ta je močna!! Seveda mi je zdaj tudi jasno, čemu je bil vzrok ˝predolgega˝ prispevka za ne objavo v Tržičanu in se na tem mestu zahvaljujem urednici za res ˝korekten˝ odnos ??

Ne mislim se prerekat in dokazovat kdo vidi dlje od svojega nosu, ampak vam ponujam v ogled in oceno posnetek iz leta 2006, ko smo dejansko imeli možnost z evropskimi sredstvi zgraditi ekološko moderen in finančno donosen sodoben center za ravnanje z odpadki, od katerega bi imeli koristi vsi, TAKO PA, KDO JE ŽE BIL TISTI, KI NI VIDEL PREKO SVOJGA NOSA ??!! Zdaj, ko ste ˝lažnivi klukci˝ po šestih letih le spregledal, vas je prav fletn gledat in poslušat kot˝smetarske strokovnjake˝. Po g. Zupancu pa vaške nagajivčke. !!

Občinski svetnik, Anton Šuštar.

Se še spomnite leta 2006 peščice Kovorskih  burkežev z aktualnim županom, g. Sajovicem na čelu, da Kovor nikakor ni primeren za regijsko odlagališče in celo z zaporo in državno nepokorščino preprečijo umestitev sodobnega centra nenevarnih odpadkov v Kovorju. Seveda je g. Sajovic kmalu po prevzemu in nastopu županovanja Tržičanom, ploščo obrnil in kaj hitro  ugotovil, da pa vseeno nebi bilo slabo tudi s smetarskimi posli fino oz. kar nekaj, »fajn« zaslužit in na ta način polnit prazno občinsko blagajno. Zato z direktorjem komunale gladko  zamolčita  neveljavne dokumente in preskočita zakonodajo, ter  leta 2010, na seji OS Tržič pridobita  sklep in s tem tudi odgovornost  svetnikov, kot  edini veljavni in zveličavni dokument, ki dovoljuje odlaganje odpadkov na odlagališču Kovor, pripeljane od drugod??

  

Januar 2011

Novoustanovljena dvesto članska NCI Kovor je v podpisanem dogovoru s županom argumentirano zahtevala spoštovanje le-tega in izgradnjo nove dovozne poti do odlagališča. Seveda ga je  župan gladko snedel in v posel raje  pritegnil  KS Kovor, ter Pušavčevo CIK, da ne bi slučajno v javnosti izpadlo, da se v Kovorju tem smetarskim poslom nasprotuje. Nič več ni bila vprašljiva lepa in čista narava, srnice, vidre, naši otroci, skratka bla bla bla. Važen je samo še zaslužek v €, količine in neobdelani odpadki pa deveta briga. No, lobisti smetarskih poslov  takoj, že  januarja 2011 na veliko s priklopniki tudi do 160 t. dnevno pričnejo odlagati neustrezno obdelane odpadke, dokler ni Inšpektorat za okolje, enota Kranj bil tisti, ki je to nezakonito početje prekinilo, ter s sklepom o izvršbi  komunali Tržič naložilo plačilo kazni v višini 10 000 €.

  

Ustrezno sortirani in po široki dovozni poti prepeljani odpadki??

Milijonski €vro zaslužek KS Kovor in krajevni kulturni dom, kot spomenik krajanom idejnega snovalca projekta na račun smetarskih poslov postane vprašljiv, saj naj bi se v blagajno krajevne skupnosti nateklo samo 10% načrtovanih sredstev. Med tem pa komunalno podjetje in občina Tržič, iz omenjenega posla iztržita milijon €. Kje in za kakšen namen so € šli, pa vse tiho je bilo ???

Seveda ni moj namen polemika in prerekanje, ampak izključno, da kot občinski svetnik seznanim občane Tržiča kaj se je, oz. kaj se bo zelo verjetno z odlagališčem v Kovorju v prihodnosti zgodilo in vam v skrajšanem povzetku predstavljam bistvene  odločitve ARSO agencije.

V prvi polovici januarja 2012 je bilo na spletni strani  Agencije za okolje in prostor (ARSO) objavljeno poročilo o izdanih negativnih odločbah, ter, da je Evropsko Unijo minilo potrpljenje in je z tožbo pred Evropskim sodiščem Slovenijo spoznala,

kot kršiteljico IPPC direktive, zato je temu  sledila kazen.

  

Izcedne vode urejene po Evropski direktivi !!

No, šele po letu dni so se vsa moja nasprotovanja in opozorila NCI Kovor  kršenja OVD in ARSO zakonodaje izkazale za upravičene, saj je ravno komunala Tržič bila ena od treh odlagališč (Ormož, Kovor Tržič in Grosuplje) prejemnic negativne odločbe za obratovanje IPPC naprave. Še posebno izstopajoči pa so bili zavrnitveni razlogi še iz leta 2007, saj so bili povsem enaki kot ti iz leta 2011, kar torej pomeni, da upravljavcu, kljub temu, da jim je sprememba Uredbe o odlaganju odpadkov na odlagališčih v letu 2009 omogočila ponovno odločanje, vendar niso ukrenili ničesar, da bi odpravili problem zagotavljanja odlaganja obdelanih mešanih komunalnih odpadkov.

Vsi poznamo star ljudski rek: da ima vsaka palica  dva konca!  posledice drugega konca palice so odločitve ARSO agencije, glede odpravljanja vseh anomalij na odlagališču Kovor, ker  komunalno podjetje Tržič,  že od leta 2007 namreč, ni ukrenilo ničesar. Tako po trditvah ARSO agencije ni skoraj nobene možnosti več, niti za občane Tržiča pridobitve (OVD) okoljskega dovoljenja za odlagališče v Kovorju.

Brez dovoljenj začasno skladiščeno 5000 ton odpadkov ??

G. Zupanc, direktor komunale Tržič v zadnjem obdobju pa tudi g. župan, celo z grožnjami,  seveda zdaj po vseh medijih z »zanimivimi« izjavami  in prstom kažeta na krivca v Ljubljani. Naj zaključim, z vam  dobro znanim pregovorom: da kdor drugemu smetarsko jamo koplje, običajno  sam vanjo pade!! Vprašanje je le, ali boste tudi kdaj odgovarjali za to neodgovorno početje??

V Kovorju 17. 02. 2012                                                              občinski SDS svetnik

Anton Šuštar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.