Home » Dogodki, Ekologija, Politika, Vroče » Naj Mura teče

Naj Mura teče

Osrednja slovesnost ob dnevu Romov je v Sloveniji potekala v Murski Soboti. Slavnostni govornik je bil predsednik vlade g. Marjan Šarec, ki smo ga aktivisti pričakali s transparentom Naj Mura teče brez ovir, ker nas ni sprejel na želenem sestanku, prav tako nas ni pričakal na Štrajku za Muro v Ljubljani, ter ker Mura kljub stalnim prizadevanjem domačinov in stroke še vedno ni rešena, ampak se zapleta v vedno več postopkih.

Šarcu smo predali zahtevo z osmimi koraki do trajne zaščite reke Mure. Udeležencem prireditve smo razdelili priponke, med njimi tudi nekdanjemu predsedniku države g. Milanu Kučanu. Šarec in Kučan sta v neformalnem pogovoru omenila »zakonitost« pri odvzemu koncesije za energetsko izrabo reke Mure. To nas je presenetilo ob dejstvu, da je bila Uredba za energetsko izrabo reke Mure leta 2005 podeljena nezakonito, ter da na zakonitost in transparentnost postopkov umeščanja HE na Muro opozarjamo prav iz vrst zagovornikov zaščite reke Mure. Imamo vtis, da je zakonitost postal izgovor za zavlačevanje izpolnitve zaveze iz koalicijskega sporazuma vlade.

Organizatorjem dogodka se zahvaljujemo za gostoljubje in priložnost, da smo lahko opozorili na skupno problematiko. Nacionalni RTV Slovenija pa se kot javnemu servisu, ki ga plačuje tudi velika večina tistih državljanov, ki so podpisali peticijo proti gradnji hidroelektrarn na Muri, nimamo za kaj zahvaliti. Nasprotno, prepričani smo, da so poročali pomanjkljivo, kakor že prej ob Štrajku za Muro v Ljubljani.

»22. marca 2019 javna RTV Slovenija v svoji osrednji dnevnoinformativni oddaji ni sledila 3. in 4. členu Zakona o RTV SLO, saj ni zagotavila verodostojne in nepristranske informativne oddaje. V prispevku je gledalec dobil vtis, da gre za nepoučene, slabo ali napačno informirane protestnike. Prizadevanja ljudi za ohranitev prosto tekoče Mure potekajo že od sredine 80. let, pri tem se stalno naslanjamo na mnenja stroke in zakonodajo, prav tako sodelujemo v postopkih, ki jih država vodi glede umeščanja hidroenergetskih objektov na Muro. Zato nas tovrstno poročanje zaposlenih na RTV SLO čudi. Vabimo jih, da nas obiščejo in se podrobneje seznanijo z našimi aktivnostmi« dodaja Darja Farasin, dolgoletna borka za Muro in ustanovna članica Muzeja Norosti, Trate.  »Ob tem pa novinarju Bojanu Pečku (prispevek ob slovesnosti ob dnevu Romov) in urednici dnevnoinformativnega programa Manici J. Ambrožič zastavljamo še vprašanje:

Ali je stavek,  da je g. Šarca ob osrednji slovesnosti ob dnevu Romov v Murski Soboti pričakala tudi skupina aktivistov, ki si prizadevajo za ohranitev prosto tekoče Mure in mu predala zahteve,  res predolg za mesečno položnico RTV naročnine?« se sprašuje Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura.

Katarina Mulec

Dodatne informacije: Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura, zd.mojamura@gmail.com, Sonja Bezjak, Muzej norosti, Trate, sonja.bezjak@gmail.comAndreja Slameršek, vodja kampanje Rešimo Muro! in predsednica DPRS, slandreja@gmail.com.

Podporniki kampanje: http://www.amazon-of-europe.com/si/podporniki-mura/

 

O kampanji Rešimo Muro!

Kampanja Rešimo Muro! je nastala na pobudo lokalnih pomurskih nevladnih organizacij, ki se že desetletja borijo, da bi Muro ohranili kot prosto tekočo reko brez hidroenergetskih jezov. Kampanja se je začela 9. aprila 2016 in jo podpira že več kot 70 lokalnih, nacionalnih in tujih nevladnih organizacij, številni slovenski in tuji strokovnjaki ter priznane osebnosti. Zbrali smo 77310 podpisov peticije za zaščito reke Mure pred pozidavo s HE in razglasitev biosfernega območja Mura. Za več informacij o kampanji Rešimo Muro! obiščite: www.resimo-muro.com ali www.amazon-of-europe.com/si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.