Home » Nerazvrščeno, Vroče, Zabava » 50 odtenkov bele

50 odtenkov bele

‘Petdeset odtenkov bele’ bi bil pravi naslov zgodbe o uspehu, ki jo Obertauern, zimsko središče na Solnograškem, piše že več desetletij. V vseh različicah, od pršiča do sreža, od rahlega do oprijemljivega, igra sneg glavno vlogo v izjemno dolgih zimah v Obertauernu. Od zgodnjega začetka sezone v novembru do sončne smuke v začetku maja se lahko zimski gostje Obertauerna, razvajeni s snegom, zanesejo na dobre razmere na smučišču.

V promocijske namene oglaševalci pogosto uporabljajo oznako »snežna garancija«. Zagotovljena bela odeja je dejansko vredna svojega denarja in omogoča eksistenco številnim zimskošportnim destinacijam v alpskem prostoru. Seveda pa je pokritost smučišč s snegom velikokrat vezana na obsežno umetno zasneževanje. Obertauern z nadmorsko višino 1.740 metrov predstavlja najvišje ležeče smučarsko središče na Solnograškem in se že od nekdaj lahko pohvali z zagotovljenim naravnim snegom. Leta 2016 so to tudi uradno in znanstven potrdili. Raziskava znanega raziskovalca smučarskega turizma Güntherja Aignerja je potrdila, da je Obertauern zimskošportno središče z najvišjo snežno odejo v Avstriji.

Raziskava temelji večinoma na meritvah snežnih količin »Avstrijske hidrografske deželne službe«, ki jih opravljajo že več kot sto let. Za namene študije so v preteklih 30 letih izvajali meritve v sedmih avstrijskih zveznih deželah, v katerih dejansko obstajajo možnosti za zimskošportne aktivnosti. Iz teh zveznih dežel je bil iz vsake v primerjavo vključen kraj z največjimi količinami snega. Obertauern z 264 centimetri kot maksimalno povprečno količino snega je z velikim naskokom vodilni na lestvici primerljivih krajev. Meritve za drugouvrščeni kraj v Arlbergu so pokazale 197 centimetrov, s čimer ga uvrščajo dobrih 25 % pod vrednosti Obertauerna. Zanimivo je tudi, da se količine snega v Obertauernu po podatkih raziskave s statističnega vidika v zadnjih 108 letih niso spremenile. Günther Aigner tako sklepa, da ni dokazov, da bi se snežna odeja v Obertauernu zmanjševala. To pomeni, da zagotovljen sneg v Obertauernu ni le promocijski slogan, temveč znanstveno dokazano dejstvo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.