Home » Šport, Turizem, Zabava » Kjer je sneg doma

Kjer je sneg doma

Legendarni bavarski politik Franz Josef Strauß naj bi nekoč izjavil: „Kjer sem jaz, je zgoraj. In tudi, ko sem spodaj, je to še vedno zgoraj“. V Obertauernu ne poznajo nižin, v kraju je vse nekako zgoraj, kar nakazuje že njegovo ime, pa tudi kakovost smučarskega središča in ponudbe Après Ski.

Največji zaklad, s katerim se to znano zimsko središče v deželi Solnograški rado pohvali, je njegova lega, 90 km oddaljena od Mozartovega mesta, z enostavnim dostopom bodisi z Dunaja ali iz Münchna. Po zaslugi hitrih in ugodnih letalskih povezav s Salzburgom in Celovcem, z vključenim prevozom od letališča in nazaj, je Obertauern, ta zimska zibelka, postal priljubljeni cilj pod sloganom »Polet v sneg«. Iz središča kraja, ki leži na nadmorski višini 1.740 m, se po gorskih pobočjih kot pajkova mreža razprostirajo proge, vse do nadmorske višine 2.313 m.

Posebnim klimatskim razmeram, ki so značilne za avstrijsko gorovje Ture, gre zahvala, da oblaki s severa in juga svoje snežno breme spustijo prav nad krajem Obertauern. Pogosto sneg zapade že oktobra in zdrži do maja, torej skoraj sedem mesecev. To, da je v Obertauernu snežna odeja zagotovljena, je potrdila tudi študija, objavljena v letu 2016, ki jo je opravil tirolski raziskovalec smučarskega turizma Günther Aigner. S 264 cm maksimalne povprečne višine snežne plasti je Obertauern vodilni na lestvici sedmih s snegom najbolj obdarjenih zimskih središč v Avstriji.

 

Legendarna krožna proga po Turah: Najlepša proga, odkar obstaja smučanje

V številnih kočah in hotelih v Obertauernu še vedno visijo fotografije Beatlov pri njihovih vratolomnih spustih po progah smučišča Obertauern. Slavna četverica »Fab Four« je pomagala soustvarjati mednarodni sloves, ki ga ima Obertauern že desetletja in še ne pojenja. Še bolj kot slavne osebe, ki so ga obiskale, pa je k pravljičnemu slovesu idiličnega smučarskega središča Obertauern pripomogla njegova odlična lega in prepletenost žičniških naprav.

Ponudba »Ski in Ski out« velja za vsako točko kraja, saj so smučarski navdušenci po le nekaj zavojih že v samem središču dogajanja. Vlečnice so postavljene tako, da je mogoče v smeri urinega kazalca ali v nasprotni smeri prevoziti vse proge, dokler ne pridete spet na izhodišče. Ta edinstveni smučarski cirkus se imenuje ‘Krožna proga po Turah’ (Tauernrunde); opremljena je s 26 sodobnimi žičnicami in vlečnicami, ki delujejo kot povezovalni elementi med programi v skupni dolžini pribl. 100 km.

Otroci in mladostniki lahko izbirajo med dvema različicama priljubljene ‘Krožne proge po Turah’, ki sta prilagojeni glede na njihovo znanje in fizično sposobnost: ‘Bobbyjev krog’, poimenovan po krajevni maskoti, planinskem zajcu Bobbyju, in primeren za mlajše otroke, ter proga ‘My Track’ za otroke in mladostnike, ki že dobro smučajo, kot priprava na ‘Krožno progo po Turah’ za odrasle. Na obeh je poskrbljeno za animacijo z zabavnim snežnim parkom, progo za merjenje časa, progo, na kateri strašijo ‘duhci’, otroškim iglujem in valovito progo za mlade goste. Vaše doživljaje v Obertauernu lahko delite z drugimi pod lojtra #LOVEOBERTAUERN.

 

V Obertauernu so tudi najmlajši ‘čisto zgoraj’

Obertauern je več kot samo igrišče za ‘urbane mladostnike’, saj navdušenje nad njim prežema vse starostne skupine, kar dokazujejo številne družine z otroki, ki jih srečujemo na progah in v hotelih. V kraju deluje sedem šol smučanja in deskanja, ki skrbno poskrbijo za najmlajše ‘smučarske zajčke’. V družinskem smučarskem parku ‘Bibo Bär’ se otroci na igriv način spoznajo s snegom in smučmi, za različne zahtevnostne stopnje so na voljo tri proge.

Otroke, ki so že spretni na smučeh, pa čaka okoli 60 km lahkih prog in precej nenavadna presenečenja: otroški iglu in srhljiva proga duhov v pravljičnem parku Märchenpark blizu sedežnice Schaidbergbahn. Za otroke, ki še ne smučajo, pa gostje na smučišču Obertauern lahko izkoristijo vrtec, tako imenovano otroško deželo ‘Kinderland Obertauern’, kjer bodo za varstvo vaših malčkov poskrbele kvalificirane vzgojiteljice. Tako bo dopust tudi za starše lahko miren in sproščen, pa najsi si želita uživati na v zimskih športih ali v wellness ponudbi.

 

Najsi bo po gladkih progah ali po ‘kucljih’ – samo da je razburljivo

Ko se smučarji in deskarji že odpravijo v lokale s ponudbo Après Ski, se začne drugačna igra. Številni snežni teptalci prečesujejo pobočja, jih gladijo in utrjujejo, da bi smučarji naslednje jutro zapeljali na odlično pripravljene proge. Pravo nasprotje odlično zglajeni progi pa je ‘gamsova’ proga »Gamsleiten 2«, ena od najbolj strmih kucljastih prog v Evropi, ki predstavlja pravi izziv in razburljivo dogodivščino za najboljše smučarje in deskarje.

Deskarji in smučarji prostega sloga se najraje srečujejo v snežnem parku ‘The Spot’. Od začetniških tras in drogov ‘rails’ vse do boksov in skokov – tu ponujamo vse, kar je ljubo ‘shredderjem’. V Obertauernu je med drugim nastala tudi skupnost kajtarjev na snegu (t.i. snowkiter). Lastna šola za kajtanje na snegu je osrednja točka, ki združuje ljubitelje tega navdušujočega trendovskega športa.

 

Tudi ponudba je ‘čisto zgoraj’

Ponudba Après Ski je široka, nočno življenje v Obertauernu pa je živahno. V klubih nastopajo DJ-ji iz velikih evropskih prestolnic. Tisti, ki si želijo udobja in užitkov, bodo v številnih lokalih z alpskim pridihom našli to, kar iščejo. Uvod v sezono v Obertauernu že tradicionalno praznujemo na veliko; na legendarnem koncertu za odprtje smučarske sezone bo 1. decembra 2018 glasbena skupina WANDA dala vse od sebe in navdušila ljubitelje Obertauerna. Tradicionalni mimohod več kot sto parkljev in zabava Ö3 sta na sporedu 8. decembra 2018.

Gostje, ki Obertauern obiščejo v decembru, lahko v letu 2018 prvič doživijo tradicionalni Turski advent. Najvišje ležeči adventni sejem v deželi Solnograški se letos prvič prireja, potekal pa bo od 29. novembra do 22. decembra 2018, vedno od četrtka do sobote, od 16. do 21. ure. Na stojnicah bodo na voljo lokalne poslastice, naravni izdelki in izdelki domače in umetnostne obrti iz regije. Z glasbo, bralnimi uricami, pravljicami za otroke in drugimi vrhunci bomo pričarali božično vzdušje.

 

Za konec sezone še mali BMW

Konec sezone napoveduje prireditev z iskanjem zaklada v snegu, to je ‘Gamsleiten Kriterium’, ki poteka od 5. do 7. aprila 2019, dokler se 1. maja sezona ‘tam zgoraj’ ne zaključi. Pri vsej tej raznoliki ponudbi pa je najlepše to, lahko jo izkoristite, ali pa tudi ne. To velja za vse tiste, ki ste se čez dan na progah že popolnoma iztrošili in si morda želite samo še obisk hotelske savne ali skritega kotička ob kaminu. Vedno biti ‘samo zgoraj’ je vsekakor tudi naporno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.