Home » Ekologija, iz EU, Vroče, Zdravje » Za zaščito voda EU

Za zaščito voda EU

Pivo je zvarek številnih sestavin, a vse se začne s kvalitetno vodo. Sedaj pa si predstavljajte svet, v katerem vaše najljubše pivo smrdi, ima čuden okus in izgleda kot umazana voda! Ali pa, da vas namesto vašega najljubšega vrčka v lokalnem baru pričaka skodelica suhega in hrustljavega hmelja! 100 nevladnih organizacij iz celotne EU želi preprečiti ta črn scenarij in so začeli kampanjo, s katero pozivamo Evropsko komisijo, da zaščiti direktivo, ki ščiti vse vodne vire; reke, potoke, jezera, mokrišča in podzemne vode. Prav sedaj poteka vrednotenje direktive, t.i. ‘ocena ustreznosti’ (t.im.: fitness check).

Kampanjo  #ProtectWater je začela svetovna organizacija za naravo WWF v sodelovanju z European Environmental Bureau, European Anglers Alliance, European Rivers Network in Wetlands International, organizacijami, ki skupaj tvorijo koalicijo Living Rivers Europe. V Sloveniji se je WWF-u pridružila tudi Ribiška zveza Slovenije.

Kampanja uporablja provokativne scenarije, slika temno prihodnost piva in tako želi evropejce spodbuditi k sodelovanju v javni razpravi Evropske komisije o Okvirni direktivi o vodah (ODV), ki bo potekala vse do 4. marca 2019. Javna razprava je edina priložnost državljanov EU, da izrazijo svoje mnenje v procesu vrednotenja direktive, #ProtectWater pa jim omogoča enostaven način, da izrazijo svojo podporo pravnemu okviru, da ta ostane močan in učinkovit tudi v bodoče.

Morda se črni scenarij zdi pretiran, a pivovarje resno skrbi prihodnost kvalitete vode v Evropi, zato so podali skupno izjavo pod katero so podpisane tudi domače pivovarne Vizir, Crazy Duck, Trot, Human Fish in Loo-Blah-Nah ter številne druge iz držav članic. Podjetja v tej panogi se zavedajo, da je prihodnost kvalitetnega piva odvisna od zaščite in trajnostnega upravljanja vodnih virov, zato podpirajo ODV v svoji prvotni obliki.

Andreas Baumüller, vodja kampanje iz WWF pisarne za evropsko politiko pravi: ‘Šibka implementacija držav članic EU direktive o vodah je že sama po sebi zločin, a njihov trud, da jo oslabijo še preden Komisija zaključi preverjanje ustreznosti, je korak predaleč. Pozivamo državljane celotne Evropske Unije, naj se pridružijo kampanji #ProtectWater, da se bo njihov glas slišal do vse Bruslja.’

 

Sladkovodni ekosistemi so med najbolj ogroženimi na planetu [1] in stanje v Evropi ni nič drugačno. Danes kar 60% voda v EU ni v dobrem stanju [2], ker države članice dovoljujejo rabe, ki povzročijo trajno škodo, kot so jezovi, neprimerna infrastruktura in netrajnostno kmetijstvo. Države članice so se z direktivo zavezale, da uničevanje ustavijo in dosežejo “dobro stanje” svojih voda najkasneje do leta 2027 (prvotni rok dosega ciljev do leta 2015 je že davno mimo). 2027 je zato tudi leto, katerega kampanja #ProtectWater navaja za pretek ‘roka uporabnosti’ dobrega piva.

Okvirna direktiva o vodah ponuja učinkovite mehanizme za reševanje glavnih pritiskov na naše vode [3], a države članice morajo povečati svoj trud in finančna sredstva, če želijo cilje doseči do leta 2027.  Rezultatov o izboljšanju je malo, zato sedaj države članice razmišljajo, kako direktivo oslabiti in si zagotovili večjo fleksibilnost pri izvajanju.

“Ideja, da bi znižali kriterije za naše vode namesto, da bi se aktivno trudili te dosegati, je popolnoma nerazumljiva. Govorimo ekosistemih, ki podpirajo našo pitno vodo in našo prihodnost. Direktiva je ambiciozna, zato zahteva veliko politične volje in od nove vlade RS pričakujemo, da se bo aktivno vključila v ohranjanje direktive takšne, kot je.” je povedala Neža Posnjak iz WWF Adria.

Več informacij o kampanji #ProtectWater  najdete na: http://www.wwfadria.org/sl/kampanje/protect_water/ in www.livingrivers.eu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.