Home » Šport, Turizem, Zabava » Kulinarično razvajanje pri severnih sosedih

Kulinarično razvajanje pri severnih sosedih

Na Štajerskem se vam ni treba odločati. Naj gre za kuhanje z najboljšimi kuharskimi mojstri Štajerske, vino ali pivo, pregrehe ali sojo. Vse je mogoče.

Kulinarična kakovostna ofenziva »Kulinarium Steiermark« je bila ustanovljena pred 12 leti na pobudo turističnega resorja dežele Štajerske. Na letošnji gala prireditvi je deželna svetnica MMag. Barbara Eibinger-Miedl podelila nagrade »kulinarične Štajerske« za obdobje 2018–2021 167 štajerskim gostinskim podjetjem – od tradicionalnih gostiln do rustikalnih koč. Pod tem sloganom se krepi kompetenca Štajerske kot kulinarične destinacije in sporoča viden signal navzven za visoko kakovost domačih izdelkov. Podjetja, nagrajena z žigom kakovosti, so zagotovilo za posebna doživetja okusov. Letos je odlikovanje prejelo 147 gostinskih podjetij in 20 gorskih koč.

 

»Okusi Štajerske 2018-2021«

Brošura „Okusi Štajerske“ prikazuje pregled gastronomske ponudbe med ledenikom in vinom. Poleg tega ponuja uporabne nasvete o štajerskih produktih. Vsi gostinski ponudniki s pečatom »Kulinarium Steiermark« so predstavljeni na spletni strani www.steiermark.com/kulinarium.

 

Festival tartufov iz Gradca

Mesto Gradec lahko postreže s pravo malo kulinarično senzacijo, ki daje krono »prestolnici užitkov«: v graških gozdovih so odkrili sedem različnih vrst in različic tartufov. Tartufi veljajo za kulinarično specialiteto in diamant v kuhinji. Po izročilu naj bi bile gobe, ki rastejo pod zemljo in jih je težko najti, zelo priljubljene že v starem Egiptu. Sedaj so v Gradcu nabrali celo burgundske tartufe, po katerih hrepenijo  gurmani. Ob tej priliki bo v jubilejnem letu »10 let prestolnice užitkov Gradec« prvič potekal tudi festival tartufov. Od konca oktobra dalje se boste lahko podali na pohode po deželi tartufov, ali obiskali tržnico tartufov s temi skrivnostnimi gobami iz najrazličnejših dežel, ki jih bodo prodajali na dražbi. Partnerska podjetja prestolnice užitkov bodo ponudila svoje specialitete –z »graškimi tartufi«, kakopak.

www.graztourismus.at

 

Od veganskega medenjaka do belega medenjaka Champagnerzunge
Daleč so časi, ko so bili medenjaki sestavni del postne kuhinje. V delavnici medenjakov Pirker še po 300 letih ustvarjajo nove medenjake, kot na primer bel Champagnerzunge, ki je zelo hranljiv.

»Razvoj je bil precej težek, ker smo se zelo trudili, da medenjak v obliki jezika z belo čokolado ne bi bil preveč sladek. Mislim, da nam je to uspelo z nekoliko kiselkasto češnjo sorte amarena v polnilu, ki predstavlja ‘nasprotje’ sladki beli čokoladi«, skromno pove Georg Rippel, direktor delavnice medenjakov Pirker iz kraja Mariazell. V resnici je to medenjak, pravo razvajanje in prodajni hit. Novost za letošnji advent je veganski medenjak. Zdaj bodo na svoj račun prišli tudi sladkosnedneži, ki so se povsem odpovedali uživanju živalskih izdelkov.

 

Veganski medenjak v obliki rožice

Veganski medenjak v obliki rožice, brez medu in jajc, dopolnjuje sodobno pestro ponudbo medenjakov. Poleg 70 klasičnih vrst medenjakov, brezglutenskih adventnih medenjakov (Elisen-Lebkuchen) in široke ponudbe medenjakov iz pire predstavlja veganski medenjak kreativnost naše delavnice v kraju Mariazell.  www.lebkuchen-pirker.at

435 let medenjakov iz kraja Aussee
Še starejši so medenjaki iz kraja Aussee, saj so jih poznali že leta 1584 in bodo leta 2019 praznovali svoj 435. rojstni dan. Tako kot nekoč jih izdelujejo iz medu, ržene moke, orehov, sadja in začimb, pečejo jih v izrezljanih modelih iz hruševega lesa. www.lebkuchen.at

 

 

 

Izdelava likerjev Arzberger

Že dolgo prebivalci kraja Mariazell prisegajo na delovanje želodčne grenčice, ki želodec blagodejno pomirja. Leta 1883 je Cajetan Arzberger razvil znani liker za želodec iz 33 zdravilnih zelišč, ki pomaga pri občutku napenjanja, prebavnih težavah, pomanjkanju apetita in pri želodčnih težavah. Pravnuk in »originalni proizvajalec likerja« Walter Arzberger še danes izdeluje tradicionalno pijačo in romarjem tako ponuja »dobrodošlico« po dolgem romanju.

6863: © Steiermark Tourismus / ikarus.cc

Namig: Proizvodnjo likerja lahko obiščete tudi pozimi in spoznali boste zgodovino izdelave likerja za želodec, ki ga izdelujejo v kraju Mariazell – degustacija je vključena. www.arzberger.co.at/likormanufaktur/

 

Kulinarična tura 4 vrhov na smučišču Schladming

4 gore – 4 koče – 4 užitki: Vse to združuje ekskluzivni dan doživetij na schladmingski turi 4-Berge-Skischaukel. V spremstvu učitelja smučanja bodo gostje deležni kulinaričnega in športnega razvajanja. Zjutraj jim bodo na planini Schnepf’n Alm postregli bogat zajtrk. »Tekoči vmesni postanek« ob obisku koče na planini Hochwurzenalm. Za kosilo bosta na planini Schafalm poskrbela brata Heinz in Reinhard Schütter z jagenjčkom iz doline Ennstal in vinom. Da bo dan izzvenel v pravem vzdušju, zagotavlja obisk nove Alm-Arene ob vznožju Hauser Kaiblinga. Med našimi postanki ležijo najlepše smučarske proge turistične povezave štirih vrhov na območju Schladminga, ki se imenuje 4-Berge-Skischaukel.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.