Home » iz EU, Šport, Turizem, Zabava, Zdravje » Zimske novosti Avstrijske Štajerske

Zimske novosti Avstrijske Štajerske

Štajerska turistična podjetja so po pretekli rekordni zimi v polni pripravljenosti za prihajajočo sezono 2018/19. Raven investicij tako na smučiščih kot tudi v hotelih ostaja še naprej visoka in omogoča dodatno nadgrajevanje kakovosti in raznolikosti ponudbe. Alpsko smučanje, tek na smučeh, krpljanje, terme, adventne in športne prireditve ter še veliko več so zagotovilo, da Štajerska je in ostaja privlačna destinacija za zimske počitnice. To kažejo tudi trendi prihodov in nočitev v preteklih letih.

 

Nove metode v spletnem marketingu

Turistična organizacija Steiermark Tourismus bo nadgradila svoje aktivnosti v spletnem marketingu in v luči ‘trenda več možnosti’ to sezono sledi sloganu »Zbirajmo in delimo trenutke«. S heštegom #iamsteiermark v kombinaciji z #visitsteiermark, splošnim heštegom organizacije Steiermark Tourismus (ki je bil uporabljen že več kot 18.000-krat), vabimo obiskovalce, pa tudi domačine, ki so na dnevnem izletu ali na počitnicah na avstrijskem Štajerskem, da svoja najlepša zimska doživetja na Štajerskem delijo na instagramu. Zakaj?

Med vsemi fotografijami bo podjetje Steiermark Tourismus naredilo ožji izbor, ki mu bo sledilo glasovanje na instagramu (#visitsteiermark). Avtor najboljše fotografije prejme bogato nagrado – počitnice za vso družino.

Aktualna raziskava iz Velike Britanije je namreč pokazala, da mora biti počitniška destinacija privlačna za objavo na instagramu. Več kot 40 milenijcev (18–31 let) potuje s ciljem, da jim uspe prava fotografija. Štajerska ponuja vse možnosti za to. V dveh do treh letih bo delež oseb, ki iščejo možne počitniške destinacije preko mobilnih naprav, znašal 90 odstotkov. Poleg tega bo hitrost imela še večjo vlogo pri uspelem ali neuspelem nastopu destinacije na spletu. Hiter čas nalaganja in vizualna podoba postajata pomembnejša kot kadarkoli, kajti prve tri sekunde danes odločajo o tem, ali bo uporabnik ostal na spletni strani.

 

Še naprej visoka raven na vseh področjih

Ne le nove žičniške naprave, smučarske in tekaške proge, zasneževalni topovi, smučarski depoji, snežni parki za otroke, zimsko ponudbo na smučiščih in v središčih za smučarski tek bogatijo bolj kot kdaj koli prej tudi lounge bari in koče na Planai-Hochwurzen-Bahnen, smučišču Stuhleck, na Aflenzer Bürgeralpe, planini Riesneralm, v kraju Spital am Semmering, na Kreischbergu, v dolini Lachtal in v Ramsauu am Dachstein.

Poleg tega pa tudi novi hoteli, lesene koče in ponudba nočitev z zajtrkom med Gradcem in kraji Hauser Kaibling, Gesäuse, Grundlsee in Trautmannsdorf. Samo Gradec naj bi do leta 2021 pridobil 660 novih sob. Investicije so izvedli tudi v zimsko-športnem muzeju Winter!Sport!Museum! v Mürzzuschlagu, ki se bo v prihajajoči sezoni pokazal v novi preobleki.

 

Od smučarske zabave za družine do krpljanja

Družine ostajajo pomembna ciljna skupina za štajersko zimsko sezono. Tretja smučarska družinska prireditev FamilienSkiFest Steiermark bo letos potekala dva dneva, in sicer v soboto, 15., in nedeljo, 16. decembra, in to na kar 38 sodelujočih smučiščih in v tekaških centrih. Gostom bodo na voljo privlačne pavšalne ponudbe nočitev.

Pravi razcvet pa je doživelo tudi krpljanje, tako da Štajerska letos ne ponuja le največjega festivala krpljanja v Avstriji, temveč je že šest regij razvilo pisano paleto tovrstne ponudbe – od izposoje opreme do vodenih pohodov, ter celo območij za krpljanje, ki bodo gostom omogočala preskušanje in izboljšanje spretnosti tega športa.

Tedni termalne vode od januarja do marca 2019 zaokrožajo ponudbo zdravja in wellnesa v zimski sezoni. Kot idealen kraj za pobeg iz vsakdana so na voljo romantične lesene koče in tradicionalne podeželske hišice.

 

Vrača se Ladies Week, ki ga prireja Ski amadé

»1 + 1 brezplačno« – je moto prireditve Ladies Week. Ponudba je tokrat enako privlačna za oba spola. Priljubljene prireditve Ladies Week dve zimski sezoni ni bilo na programu Ski amadé. Po novem bo Ladies Week enako privlačen za dame in gospode. Med 23. in 30. marcem 2019 bodo prejeli vsi, tako moški kot ženske, ki bodo pri Ladies Week rezervirali tedenski paket v dvoposteljni sobi, 6-dnevno smučarsko vozovnico, ki jim jo bo podaril lastnik nastanitve. To pomeni dvojno smučarsko veselje na največji avstrijski smučarski zabavi. Poleg podarjene druge smučarske vozovnice nudi turistična regija Schladming-Dachstein med prireditvijo Ladies Week privlačen spremljevalni program za smučarske dame. Uradno se bo teden bogate ponudbe začel 23. marca s koncertom v Parku SP Planai. 26. marca bo na sporedu druga podelitev nagrad smago!-Awards. Ob tem vrhuncu izvajalci glasbenih hitov in narodne glasbe iz Avstrije, Nemčije, Južne Tirolske in Švice zagotavljajo obilo zabave v koči Hohenhaus Tenne.

Ob obeh glasbenih dogodkih bodo na programu zabave, testiranje novih modelov smuči, smučarsko vodenje z ženskimi vodnicami za ženske in seveda tudi za moške, veseli večeri v koči, pohodi z baklami, specialne spa-ponudbe v hotelih in nekatere druge prireditve med tednom. www.schladming-dachstein.at

 

Smučarska vozovnica Mur-Mürz Top Skipass: z dvema dodatnima smučiščema

9 smučišč med Ober Murtalom in Semmeringom se je v zadnji zimi združilo in ponudilo skupno smučarsko vozovnico »Mur-Mürz Top Skipass«. Za Turracher Höhe, Kreischberg, Grebenzen, Lachtal, Gaal, Obdach, Salzstiegl, Präbichl in Stuhleck je bila skupna sezona zares uspešna: prodaja sezonskih vozovnic je bila višja skoraj za četrtino.

Za zimsko sezono 2018/19 se je zveza s skupno smučarsko vozovnico povečala. Pridružili sta se smučišči »Brunnalm-Hohe Veitsch« in »Turnau-Schwabenbergarena«.

Tako po novem »Mur-Mürz Top Skipass« vključuje 11 smučišč in omogoča uporabo skupaj 76 vlečnic in sedežnic oz. 226 km prog in poti. Smučarska vozovnica Mur-Mürz Top Skipass je na voljo kot večdnevna ali kot sezonska vozovnica. Pri sezonskih vozovnicah je 22 privlačnih družinskih paketov, do 15. decembra veljajo znižane cene v predprodaji. Smučarji s sezonsko vozovnico Mur-Mürz laho koristijo tudi znižane cene za vstop v toplice Therme Aqualux Fohnsdorf in Asia Spa Leoben. www.skiberge.at

 

Vozovnica ostAlpen-Card

Družinsko smučišče St. Jakob im Walde, žičnice na smučišču Hauereck St. Kathrein am Hauenstein in zasnežena dežela Wenigzell so v zimski sezoni 2018/19 člani smučarske regije ostAlpen. S smučarsko vozovnico Ostalpen-Card vam je na voljo preko 200 kilometrov najbolje pripravljenih prog na 26 smučiščih v Spodnji Avstriji in na Štajerskem. www.skiregion-ostalpen.at

 

Štajerska bolje razume krpljanje.

Krpljanje je v zadnjih letih postalo absolutni trend in o tem turistov že dolgo ni treba več prepričevati. Štajerska sveže zimske športne zvrsti ne pozdravlja samo z največjim avstrijskim festivalom krpljanja v počitniški pokrajini Murtal, ampak tudi z možnostmi za krpljanje v petih pokrajinah, v katerih so na voljo predvsem možnost izposoje in predlogi za ture. Tihe samotne poti, nedotaknjena narava in prva sled na sveže zasneženem pobočju: krpljanje je prava pustolovščina v naravi.  www.steiermark.com/winterfrische

Ramsau am Dachstein: Številne ture vabijo na hribe pred njegovim veličanstvom, Dachsteinom. Tam so tudi izposojevalnice. Mnogi gorski vodniki ponujajo vodene ture. ramsau.com

 

Tek na smučeh

Tekači na smučeh – v klasičnem in drsalnem slogu, prvi udobni in drugi dinamični, se predajajo uveljavljenim štajerskim progam. 15 z žigom kakovosti odlikovanih regij za tek na smučeh in 36 hotelov se nahaja med kraji Ramsau am Dachstein, Bad Mitterndorf, St. Jakob im Walde in Murau, ki izpolnjujejo zahteve strogih smernic štajerskega žiga kakovosti za proge. Že od leta 2000 je to sinonim za kakovost in nemoten užitek teka na smučeh na popolni infrastrukturi s progami za klasični in drsalni slog.

Poleg naložb v kakovost in zagotavljanje snega (npr. nove table, dva nova teptalnika, dva nova snežna topova) se lahko Ramsau am Dachstein pohvali z dodatno progo in razburljivim sodelovanjem. 2,3 kilometra dolga in 10 metrov široka je delno nova proga neposredno na Kulmbergu. Krožno progo zaradi višje lege odlikujejo dobri snežni pogoji z izjemnim razgledom na gorski svet Dachstein in Tauern. Z geslom »Best of Nordic« sta se Ramsau am Dachstein in Seefeld, vodilna avstrijska turistična kraja za nordijske športe, združila in ponudila skupno vozovnico: vsi, ki imajo sezonsko vozovnico v enem od obeh krajev, lahko v obeh krajih uživajo v smučarskem teku. V bližnji prihodnosti naj bi se območje veljavnosti vozovnic razširilo.

 

Turno smučanje

Izkušeni gorski in smučarski vodnik (ter gorski reševalec) Andreas Steininger bo letos vodil ljubitelje turne smuke na planino Schneealm in Rax. »Štajerska stran Raxa ponuja alpsko zimsko doživetje v kombinaciji s čarobnostjo gorske koče Waxriegelhaus; snežna planina Schneealm pa velja za turnosmučarski raj z zagotovljenim snegom in enim najlepših gorskih razgledov Štajerske,« pove Andreas Steininger.

Praktično: V pisarni naravnega parka v kraju Neuberg an der Mürz je tudi izposojevalnica opreme za reševanje izpod snežnih plazov – lavinske lopate, žolne in sonde. www.muerzeroberland.at

Od 11. januarja dalje se bo smučišče Bürgeralpe vsak petek prelevilo v raj za turno smuko. Na ta dan bodo do 21. ure za ljubitelje turnega smučanja odprte in na voljo tekmovalne proge, obvoz proge za svetovni pokal  ter sankaška proga. Da boste lahko uživali po uspešnem vzponu, bo na vrhu odprta koča. www.buergeralpe.at/winter/tourenski-spezial

Poleg tega sta na Mariazeller Bürgeralpe to zimo turnim smučarjem in pohodnikom s krpljami brezplačno na voljo tudi obe gorsko-kolesarski progi (BikeAlps).

 

Brezplačno se naročite na nasvete strokovnjakinje za zeleno energijo na blogu

Raznolikost štajerske narave vam kaže pot do notranjega ravnovesja in do nove kakovosti življenja. 22 partnerjev vas vabi s posebnimi  »ponudbami zelene energije«, da začutite svojo moč in se ponovno najdete v zelenju narave. Tudi v snegu. Temelj: formula sreče za lastni jaz.

Zelena energija Štajerske = Doživetja narave + srečanja s spremljevalci zelene energije na Štajerskem.

Novi so pogovori s spremljevalci zelene energije, nanje se lahko brezplačno naročite na štajerskem blogu, kjer boste prejeli poglobljene informacije. Preberete lahko na primer pogovor s pedagoginjo zeliščarko Regino Müller, ki kot pohodniška in planinska vodnica ter inštruktorica za zdravilne rastline pozna najboljše točke v regiji Hochsteiermark, kjer si lahko natočite rezervno energijo. Ali pa na primer z gostiteljico, spremljevalko zelene energije in humano energetičarko  Doris Prugger iz hotela Bio-Hotel Herold v Ramsau o kolesu, po katerem teče hrček in v katerem smo vsi – in o izhodu iz njega. www.steiermark.com/blog.

Vse informacije o zeleni energiji: www.steiermark.com/gruenkraft

 

Tedni zdravja in termalne vode Echt.gsund – ThermalWasserWochen 2019

Štajerska, dežela toplic, je znana po svoji zdravilni termalni vodi. Zadosten razlog, da je cenjena voda v središču pozornosti, kar tudi primerno proslavimo s tedni Echt.gsund-ThermalWasserWochen, od 11. januarja do 22. marca 2019.

Dve znanstveni študiji sta potrdili zdravilno moč in protistresno delovanje poživljajoče zdravilne vode. Uspešne tedne s poudarkom na »Termalni vodi in zdravju« organizirajo v letu 2019 že šestič. Za začetek vabi 11. januarja šest toplic na Štajersko, deželo toplic in vulkanov (Toplice Parktherme Bad Radkersburg, zdravilišče Bad Gleichenberg, toplice  Loipersdorf, Rogner Bad Blumau, zdraviliščne toplice Bad Waltersdorf, H2O Hotel-Therme-Resort) na »dolgo termalno noč«. Do svetovnega dne vode 22. marca 2019 vam pripravljajo

zdravo ponudbo, posebne spremljevalne programe in veliko akcij iz termalnega zakulisja. Najboljše za otroke: pester otroški program termalnega hotela H2O-Hoteltherme. www.thermenland.at/thermalwasserwochen

 

Planinska koča v parku Gesäuse kot zatočišče za zdravilni umik

Neposredno nad Salza in Palfau v narodnem parku Gesäuse že stoji planinska koča z območjem dobrega počutja, dodatni dve bodo začeli graditi oktobra (dokončali ju bodo spomladi 2019). Skupno naj bi bilo potem sedem planinskih koč, ki bodo razvajale goste v parku Gesäuse: plemeniti materiali, kamin, terasa s prostorom za žar itd. Na kratko: planinske koče štirih elementov v Palfau bodo odigrale svojo vlogo. Kdor bi izkoristil adventni čas: najmanj 3 noči, malica, zajtrk, center dobrega počutja, drva za kamin, adventni venček, itd. Rezervacije sprejemamo med 26. novembrom in 21. decembrom 2018. Od 1.650 €/planinsko kočo. https://fourelements.world

 

Med kot skrivnost lepote in zdravja

Pozimi ne teknejo samo medenjaki – med je tudi pripomoček za lepoto in zdravje. V štajerski lepotni ponudbi pogosto uporabljajo med, ki ima preko 200 sestavin, ki delujejo blago protivnetno, izboljšajo prekrvavitev in aktivirajo zdravje.

Masaža z medom: masaža z medom izboljša celotno prekrvavitev, regulira porazdelitev energije v telesu in vzpostavi zdravo ravnovesje. (Falkensteiner Hotel & SPA Bad WaltersdorfHotel Erzherzog JohannParktherme Bad RadkersburgDorfhotel Fasching)

Masaža s steatitom in medenim eteričnim oljem (TSM): sprošča, harmonizira organe, aktivira imunski sistem, razstruplja in odvaja vodo, stimulira krvni obtok, poveča količino kisika z boljšo prekrvavitvijo. Priporočajo jo pri tenzijskem glavobolu, za spodbujanje prebave, pri pomanjkanju energije (Heiltherme Bad Waltersdorf)

Protistresna masaža tilnika z bio-medom: izločanje nakopičenih snovi, zlasti proti napetostim in poškodbam v tilniku (Rogner Bad Blumau).

Peeling telesa z medom in gorsko kristalno soljo: Medeno masažno mleko za peeling z gorsko kristalno soljo nanesemo na kožo in jo z mirnimi gibi vmasiramo. Pustimo delovati 20 minut in nato peeling spenimo in odstranimo. Potem sledi nežna masaža in dodatna nega z masažnim mlekom s propolisom (Tonnerhütte).

www.steiermark.com/de/urlaub/regeneration-wellness/wellness-beauty/schoenheitsgeheimnisse

 

Zimsko-športni muzej Winter!Sport!Museum! v Mürzzuschlagu zopet odprt
Od 6. oktobra bo zimsko-športni muzej »Wintersportmuseum NEU« ponovno odprt. Impozantna zbirka je prvič predstavljena v stavbi in obiskovalcem na voljo kot gost kolaž tisočih objektov. Pregledali, izbrali in očistili so preko 7.000 smuči, 1.000 vezi, 900 parov smučarskih čevljev ter številne druge dragocene predmete, redkosti in posebnosti, ki so jih zavili v svilen papir brez kisline in shranili v kartonske škatle – mnoge so predstavili v novih zbirkah, ki so že na ogled. Poleg različnih prireditev je na voljo tudi družinsko vodenje ter posebno vodenje po razstavnih prostorih. www.wintersportmuseum.com

 

Stara tradicija in nova oblika

Tradicionalno žensko oblačilo dirndl – ki ima v vsaki regiji drugačen kroj, blago in barvne kombinacije – je del štajerskega življenja. Sodi med bolj priljubljena oblačila Štajerk, saj ga lahko oblečejo tudi v hladnejših letnih časih. Zato imajo tradicionalne kroje za zimske modele, ki jih sešijejo iz blaga, ki varuje pred mrazom in so na voljo v različnih modnih interpretacijah.

»Tipičen zimski dirndl, zaprt in z dolgimi rokavi izvira – zaradi hladnega podnebja – z Zgornje Štajerske«, pojasni Monika Primas iz štajerske delavnice. Zimski dirndl je »v osnovi nastal iz povezave jopice in halje,« nadaljuje Primasova. Dirndl izdelamo iz flanele, kepra ali bombaža z bombažnim predpasnikom. Za praznične priložnosti všijemo volneno blago in za predpasnik večinoma uporabimo svilo.

Pozimi gospe izberejo bolj umirjene barvne odtenke, ki se prilegajo letnemu času. Pomembno je, da dirndl greje in se hkrati lepo prilega. Naročila sprejema Lena Hoschek, ki je skupaj s svojo babico Aloisio krojila svoj prvi dirndl že s 13 leti. S svojo lastno znamko ljudskih noš »Tradition« Leni Hoschek noša predstavlja dragoceno kulturno bogastvo. »Moji kroji in blago poudarijo osebnost ženske, ki nošo obleče. Zimski dirndl je primeren za praznične priložnosti; oblečejo pa ga tudi vsak dan.« Mogoče primerno darilo za božič?!

www.heimatwerk.steiermark.at; www.lenahoschek.com

 

Kulinarična Štajerske s 167 vrhunskimi gostinskimi podjetji

Kulinarična kakovostna ofenziva »Kulinarium Steiermark« je bila ustanovljena pred 12 leti na pobudo turističnega resorja dežele Štajerske. Na letošnji gala prireditvi je deželna svetnica MMag. Barbara Eibinger-Miedl podelila nagrade »kulinarične Štajerske« za obdobje 2018–2021 167 štajerskim gostinskim podjetjem – od tradicionalnih gostiln do rustikalnih koč. Pod tem sloganom se krepi kompetenca Štajerske kot kulinarične destinacije in sporoča viden signal navzven za visoko kakovost domačih izdelkov. Podjetja, nagrajena z žigom kakovosti, so zagotovilo za posebna doživetja okusov. Letos je odlikovanje prejelo 147 gostinskih podjetij in

 

 

 

Od odprtja smučarske sezone in krpljanja do plavanja in tekem za svetovni pokal

  • Zares zdravo – Tedni termalne vode 2019: 11. januar – 22. marec 2019
  • štajerski tek »Steiralauf« v kraju Bad Mitterndorf, 25.–26. januar 2019
  • The Night Race – FIS moški nočni slalom, Schladming: 29. januar 2019
  • Bob – tekma za svetovni pokal, Kleinlobming: 1.–2. februar 2

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.