Home » Dogodki, Kultura, Zabava » Izjemna klasična glasba v Bohinju

Izjemna klasična glasba v Bohinju

 

V cerkvi sv. Martina v Srednji vasi pri Bohinju, bo v četrtek 16. 8. 2018 ob 20:30 uri izjemen koncert klasične glasbe. Igrala bosta
Karol DANIŠ, violina (Slovaška) in Anton Bashynskyi, klavir (Ukrajina)

Spored: C. Franck, Sonata za violino in klavir v A-duru, op. 23

P. I. Čajkovski, Melodija, op. 42

***

Ludwig van Beethoven, Allegro iz Sonate za violino in klavir št. 6 v A-duru, op. 30

Henryk Wieniawski, Romanze, op. 22

George Enescu, Menetrier (the fiddler), op. 28

Jules Massenet, Thais Meditation

Ladislav Kupkovič, Souvenir

Fritz Kreisler, Liebesleid, Schön Rosmarin

 

 

Karol Daniš, violina
Karol Daniš (1993, Galanta, Slovakia) igra violino že od svojega tretjega leta. S petimi leti se je kot izredni učenec vpisal na državni konservatorij v Bratislavi in se pričel učiti violino pri prof. Stefanu Gyoposu. Od leta 2006-2012 je študiral na Konservatoriju v Bratislavi  pri prof. Jozefu opelmanu, leta 2012 pa se je vpisal v razred prof. Borisa Kuschnirja na Univerzi za glasbo v Gradcu v Avstriji. Med leti 2004-2013 se je udeležil številnih mednarodnih mojstrskih tečajev pri znanih pedagogih, kot so Jozef Rissin, Gyorgy Pauk, David Takeno, Lydia Mordkovitch, Julian Rachlin, Krzysztof Wegrzyn,Thomas Brandis in Ivry Gitlis.

Prejel je več prvih nagrad na mednarodnih violinskih tekmovanjih, kot so tekmovanje “Talents for Europe”, tekmovanje Jaroslava Kociana in Mednarodno tekmovanje mladih violinistov Louis Spohr v Weimarju, na katerem je prejel tudi posebno nagrado za virtuozno izvedbo „Theme original varie, op. 15“ skladatelja Henryka Wieniawskega.

 

V zadnjih letih je pri različnih komornih projektih sodeloval z mednarodno priznanimi umetniki, kot so Benjamin Schmid, Natalie Prishepenko, Thomas Selditz, Petru Iuga,

Karl-Heinz Schutz, Christopher Hinterhuber, Milana Chernyavska, Pauline Haas, Sharon Kam, Danjulo Ishizaka, Nils Monkemeyer, Clemens Hagen in drugi.

Kot solist je že nastopil z orkestri, kot so Wiener Kammerorchester, Komorni orkester Bohdan Warchal, Češki nacionalni simfonični orkester, Filharmonični orkester Janaček, Slovaška filharmonija, Slovaški radijski orkester, orkester Staatskapelle Weimar, Vogtland Philharmonie in Graški filharmonični orkester.

 

S solističnimi recitali se je predstavil na Slovaškem, v Avstriji, na Nizozemskem, v Sloveniji, Italiji, na Češkem, v Nemčiji, Rusiji, ZDA in na Malti.

Januarja 2016 je Daniš zmagal na tekmovanju Yamaha na Dunaju, junija istega leta pa prejel tri prve nagrade na Mednarodnem tekmovanju v Padovi v Italiji.
Radijski posnetek njegovega recitala, ki je bil posnet v okviru Bratislavskega glasbenega festivala, je bil predvajan tudi na BBC programu“Classic Night”. Daniš je na tem koncertu igral na originalno violino Francesca Goffrillerja iz leta 1736 iz zbirke družine Goh.

 

Anton Bashynskyi – klavir

Anton Bashynskyi se je rodil leta 1991 v mestu Pology v Ukrajini. Njegova prva učiteljica klavirja je bila njegova mama, nato pa se je vpisal v glasbeno šolo (prof. Viktoria Bashynskaya). Hkrati se je učil pri prof. Borisu Fedorovu (Ukrajinska državna glasbena akademija v Kijevu) in prof. Larisi Hovhannisyan (Glasbeni konservatorij v Mariupolu). Med leti 2006 – 2010 je obiskoval srednjo glasbeno šolo v Khakovu (prof. Natalia Schrebzova). Že v tem času je bil nagrajenec številnih tekmovanj, kot so Mednarodno tekmovanje – Festival slovanske glasbe (Melitopol/Ukrajina – 2004, 2008), 11. mednarodno tekmovanje Michael Strihardz (Zaporozye/Ukrajina – 2005),

2. mednarodno tekmovanje mladih pianistov Vladimir Viardo (Zaporozye/Ukrajina – 2007), Tekmovanje mladih glasbenih talentov in skladateljev “Charkow Assembly” (Kharkov/Ukrajina – 2008, 2010), 14. mednarodni festival – tekmovanje Carl Filtsch za pianiste in skladatelje (Sibiu/Romunija – 2009). Leta 2009 se je vpisal na Univerzo v Bernu v Švici (prof. Tomasz Herbut) in leto kasneje presedlal na Univerzo v Luzernu (prof. Konstantin Lifschitz).  Od leta 2012 je študent graške Univerze za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Avstriji (prof. Milana Chernyavska). Leta 2017 je diplomiral, sedaj pa nadaljuje še z podiplomskim študijem. Leta 2014 je prejel posebno nagrado na Klavirskem mednarodnem tekmovanju Antonio Napolitano v Salernu v Italiji. Leta 2016 je bil tretji na 1. mednarodnem klavirskem tekmovanju Dmitry Shostakovich v v Dnepropetrovsku v Ukrajini. Leta 2016 je prejel prvo nagrado na 14. mednarodnem glasbenem tekmovanju “Premio Citta di Padova” v Padovi v Italy. Leta 2018 je bil drugi na 3. mednarodnem tekmovanju  Agustin Aponte  na Tenerifi v Španiji. istega leta je prejel prvo nagrado na tekmovanju “Mariano Dallape” v Stradelli v Italiji.
Anton Bashynskyi je z recitali doslej nastopil že v Ukrajini, Švici, Avstriji, Italiji in v Vietnamu.

Niko Houška

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.