Home » Dogodki, Kultura, Zabava » Siva pot v živo

Siva pot v živo

Na Ljubljanskem gradu (Hribarjeva dvorana), bo 12. aprila ob 20h končan koncertni cikel KITARA – MOJ GLAS, ki bo doživel koncert “Gorenjskega dečka” Aleksander Mežka, ki ima številne pesmi, ki so v zadnjih desetletjih že ponarodele.

Kariero Aleksandra Mežka, ki prav letos praznuje svojo 70-letnico in 52 let ustvarjanja, bi lahko poimenovali ZGODBA DVEH DEŽEL.

Odraščal je alpskem kotičku Slovenije, kjer se je nadihal naravnih lepot dežele in bogate ljudske folklore. Ljubezen do glasbe ga je že zgodaj pripeljala v Veliko Britanijo, kjer je našel prijatelje in publiko. Ugajala jim je njegova zmes slovanskega srca in zahodne kultiviranosti. Slovenije pa ni nikoli zares zapustil. Razširil si je le prostor, da bi s tem pridobil bolj izostren čut za svoj lasten ustvarjalni izraz. Njegova pot pa ni bila lahka, vendar je uspel razviti karakter, ki mu omogoča, da gradi mostove med obema deželama, ki sta mu pri srcu. Med tisto, ki mu je dala življenje in tisto, ki ga je sprejela kot prijatelja. Njegova kariera se je začela leta 1965 z nastopom v radijski oddaji Pokaži, kaj znaš. Leta 1968 je v Zagrebu srečal svojega idola Cliffa Richarda in pevko njegove spremljevalne skupine The Settlers Cindy Kent, ki ga je povabila v Veliko Britanijo. Po končani srednji šoli, ki jo je obiskoval na Jesenicah, in odsluženem vojaškem roku je po kratki zaposlitvi v Ljubljani leta 1972 odšel v London, in sicer na ponudbo angleške založbe Word, da za britansko in ameriško tržišče posname avtorski album, ki ga je predstavil tamkajšnji publiki (Days Go By, 1974). Po uspehu njegove prve slovenske male plošče Siva pot leta 1975 je njegova glasbena kariera tekla vzporedno doma in v tujini. Njegov opus zajema več kot 20 samostojnih izdaj v Sloveniji, Veliki Britaniji, ZDA in drugod po Evropi. Napisal je številne uspešnice, med drugim pesmi Siva pot in Julija. Na tokratnem koncertu se bo predstavil s skupino Akademiki, ki jo sestavljajo Blaž Podobnik – klaviature/harmonika, Nejc Podobnik – bas in Tine Lustek  – akustična/električna kitara.

https://www.youtube.com/watch?v=h0NwmRT71Sg

https://www.youtube.com/watch?v=3KQy3Cajo4E

https://www.youtube.com/watch?v=c4gzE8__GH0

***

VSTOPNICE IN INFORMACIJE: https://www.ljubljanskigrad.si/sl/dogodki-na-gradu/aleksander-mezek-and-akademiki-siva-pot-2/

 

LP
Niko Houška

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.