Home » Dogodki, Kultura, Zabava » Karantansko poletje

Karantansko poletje

Karantansko poletje (nem. Carinthischer Sommer) združuje klasično glasbo, jazz, crossover in sodobno glasbo ter tako predstavlja najpomembnejši glasbeni festival avstrijske Koroške z mednarodno razsežnostjo. Od 14. julija do 26. avgusta 2018 bo 40 prireditev v Beljaku, Osojah in na drugih prizoriščih v regiji nudilo razvedrilo in zabavo na najvišjem nivoju.

Uradni začetek festivala bo 14. julija s koroško vodno glasbo na in ob Osojskem jezeru. Glasbo za to priložnost je na podlagi avstrijskokoroške pesmi napisala južnotirolska skladateljica Manuela Kerer. Pesem bo ob zaključku predstave odzvanjala nad jezerom tudi v dvojezični – nemški in slovenski – izvedbi.

Letos bodo v središču „Rising Stars“ – vzhajajoče zvezde, zlasti mlade ženske. Na festivalu Karantansko poletje bodo imele svoj veliki nastop. »S tem obračamo pogled v prihodnost in predstavljamo mlade in že zelo uspešne umetnice in umetnike, poleg tega pa tudi vzhajajoče zvezde, ki bodo že kmalu nastopale v velikih koncertnih dvoranah po svetu,« pojasnjuje umetniški vodja festivala Holger Bleck.

To so na primer jazzistke, ki so na tej sceni dobro znane, ali pa Balbina, pevka in tekstopiska iz Berlina, in kitaristka Julia Malischnig. Sem spada tudi Trio Catch, tri mlade ženske iz Nemčije, ki bodo v Beljak pripeljale tako klasično kot tudi sodobno glasbo.

Zmagovalka mednarodnega pevskega tekmovanja Hans Gabor Belvedere 2017, ruska mezzosopranistka Aigul Akhmetshina, bo v spremljavi koroškega simfoničnega orkestra uprizorila svoj debitantski nastop v Avstriji. Orkester bo vodila estonska dirigentka Kristiina Poska. Pisano ponudbo za ljubitelje te umetniške zvrsti bodo dopolnili trije veliki orkestrski koncerti, eden njih na prostem, in sicer na prizorišču Stiftshof Ossiach. To bodo Simfonični orkester radia ORF pod taktirko Markusa Poschnerja, MIAGI Youth Orchestra iz Južne Afrike in Ensemble Prisma.

Med vzhajajoče zvezde klasične glasbene scene, če jih omenimo le nekaj, spadajo tudi britanski bariton Benjamin Appl, čelist Sebastian Bru in pianist Stefan Stroissnig, ki bodo nastopili v cerkvi Stiftskirche Ossiach.

Novost letošnjega festivala je orgelska glasba. Na vsakem od treh koncertov bodo obiskovalci lahko prisluhnili različnim orglam. V Osojah, Beljaku in Celovcu se bodo na tem inštrumentu predstavile mednarodne zvezde, med drugim Francoz Olivier Latry.

Prav tako boste lahko ponovno videli in slišali priljubljene goste festivala Karantansko poletje. Svetovno znani pianist Rudolf Buchbinder kot tudi Zbor dunajskih dečkov imata svoj zvest klub oboževalcev in vsako leto z veseljem gostujeta na avstrijskem Koroškem.

Festival Carinthischer Sommer se je pod vodstvom umetniškega vodje Blecka bolj zavzeto posvetil sodobni glasbi. V okviru festivala bodo zazvenele nove kompozicije, med drugim dela po naročilu Karantanskega poletja, na orglah, orkestrskih koncertih ali kot »Nove koroške pesmi« z nekdanjimi solisti Zbora dunajskih dečkov.

Otroci so na festivalu prisrčno dobrodošli. V produkciji dunajske opere Wiener Taschenoper se lahko v kongresnem središču v Beljaku (nem. Congress Center Villach) podajo na glasbeno-filozofsko potovanje in občudujejo, kaj vse lahko v njihovih ušesih postane glasba.

Celoten program je objavljen na www.carinthischersommer.at.

 

Informacije in rezervacije:

Region Villach Tourismus GmbH

Töbringer Straße 1 • 9523 Villach-Landskron, Avstrija

Tel.: +43 / (0)4242 / 42000 – 0 • Fax DW: 42

E-pošta: office@region-villach.atwww.region-villach.at

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.