Home » Ekologija, Lubadarjevo grizenje, Zdravje » Biodinamična opravila pozimi

Biodinamična opravila pozimi

V času dvanajstih svetih noči biodinamiki zakopljemo semena v zemljo, da dobijo impulze, ki so potrebni za pravilno rast rastlin. Glede na to, da se zmanjšuje plodnost naše zemlje, je dobrodošlo, da pomagamo semenom na tak način.

Čas od 15.1. do 15.2. izkoristimo za meditacijo na živali, ki nam delajo škodo na naših obdelovalnih površinah. To delamo z ljubeznijo do teh živali. Zaprosimo jih, da si najdejo prostor za življenje in hrano drugje, kjer ne bodo delale škode.

Za zdravje in plodnost zemlje škropimo preparat gnoj iz roga enkrat med novembrom do začetka marca v popoldanskem času, ko zemlja ni zmrznjena in je brez snega. Škropimo vse: njive, vrtove, travnike, sadno drevje, jagodičevje,…

Kadar ni zmrzali, je to primeren čas za obrezovanje sadnega drevja, trte. Izberemo dneve za plod ali cvet.

Osnova biodinamike je opazovanje okolice: rastline, živali. Da čim prej zaznamo spremembe in se pravočasno in pravilno nanje odzovemo.

In pa setveni koledar, ki je nepogrešljiva pomoč pri delu. Tega dobite na dogodkih Sorškega polja ali direktno pri Matjažu.

V času, ko naša zemlja počiva, imamo čas za sebe. Se udeležimo predavanj, beremo o stvareh, ki nas zanimajo, se morda udeležimo tečaja biodinamike, ki jih organizirajo društva Ajda širom Slovenije. Da bomo novo poljedelsko sezono začeli obogateni s prepotrebnim znanjem.

Biodinamika je način življenja. Je obračanje človeka nazaj k naravi in sočloveku. S pripravo preparatov je precej dela, zato je to tudi prilika za povezovanje med ljudmi. Da se zmenimo z okoliškimi biodinamiki in naredimo to skupaj. Ali enkrat eden, drugič drugi.

Tudi na tak način se širi pozitivizem med ljudmi.

 

Tatjana Mijavec, nasmehsrca.si

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.