Home » Dogodki, Gospodarstvo, iz EU, Lubadarjevo grizenje, Vroče » Česa vam mediji ne bodo povedali

Česa vam mediji ne bodo povedali

Danes je v začasno veljavo stopil celoviti gospodarski in trgovinski sporazum CETA med EU in Kanado. Začasna raba velja za približno 90 % sporazuma, izključen je mehanizem ICS.

Objavljamo že prvi odziv, našega evropskega poslanca dr. Igorja Šoltesa:

»Žalosten dan za demokracijo! To da je v t. i. začasno veljavo stopil sporazum Ceta, o katerem se še niso izrekli nacionalni parlamenti, je v posmeh temeljnim demokratičnim standardom. Glede na močan vseevropski upor državljanov zoper tovrstne sporazume takšna izsiljena začasna veljava kaže zares na nespoštljiv odnos do volje Evropejcev in ne krepi zaupanja v transparentnost. Upam, da bodo vsaj nacionalni parlamenti, vključno s slovenskim, znali prisluhniti ljudem in zavrnili pogoltno trgovinsko politiko, ki sledi zgolj interesom kapitala, pri tem pa se nevarno igra s temeljnimi pravicami ljudi in ogroža prehranske standarde, varstvo okolja, socialne in delavske pravice ter javne dobrine. Kar se tiče Slovenije, pa je stvar povsem jasna že od začetka – od Cete ne bomo imeli tako rekoč nobene koristi, negativnih posledic pa veliko, zato bi tu morali znati zaščititi svoj interes.

Je pa spodbudno, da je belgijska vlada v začetku septembra držala obljubo in sporni mehanizem ICS, ki je sicer kljub drugačni želji mnogih izključen iz začasne veljave, podala v presojo Sodišču EU. Odločitev Sodišča EU lahko poda usodni udarec investicijskim arbitražnim sodiščem, ki izigravajo uveljavljena načela vladavine prava, po katerih deluje ves razviti svet. Naj ob tem opozorim še na to, da je Evropska komisija pred nekaj dnevi priporočila, da se pričnejo pogajanja o ustanovitvi stalnega večstranskega sodišča za reševanje naložbenih sporov, ki bi lahko zaradi vseh kritik mehanizma ICS pomenil nov poskus Komisije da v drugi preobleki ponudi zelo podoben sistem odločanja,  zato je tudi tukaj v prihodnjih mesecih potrebna posebna pazljivost.«

 

Dejan Ogrinec, revija Zarja

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.