Home » Gospodarstvo, iz EU » Govor Junckerja o stanju v Uniji

Govor Junckerja o stanju v Uniji

Evropski poslanec dr. Igor Šoltes se je odzval na govor predsednika EK Jean-Clauda Junckerja, ki je v Evropskem parlamentu širši javnosti predstavil svoj pogled na stanje v EU in vizijo njene prihodnosti:

»V Junckerjevem govoru veliko besed o solidarnosti, enakopravnosti in vladavini prava. Če to v resnici drži, potem je ideja Evrope dveh hitrosti pozabljena in marsikateri problem kmalu ne bo več obstajal.  A samo z obljubami in puhlicami ne bomo prepričali evropskih državljanov, ti zahtevajo od nas konkretne rešitve, ki jih Juncker danes ni ponudil. Ker gre za izjemno pomembno temo, bi si želel slišati še kaj več od zgolj zamisli delujoče evropske obrambne unije do 2025 in vzpostavitve evropskega obrambnega sklada, predvsem z vidika obveznosti posamezne države članice.

Med nekaj svetlimi točkami je poziv k nujnosti končanja socialnega dumpinga z vzpostavitvijo evropskega sistema socialnih standardov in čimprejšnjim sprejetjem evropskega stebra socialnih pravic. Le upamo lahko, da je Juncker mislil resno, saj bomo drugače še naprej priče statistiki pred stisko ljudi. Prav tako za razliko od stališča, ki ga je imel Juncker ob začetku mandata, danes več naklonjenosti kaže perspektivi širitve na Zahodni Balkan, kar pozdravljam, saj je to ključno za varnost in stabilnost cele Evrope. Pomemben pa je tudi njegov poziv, da morata zahod in vzhod Evrope dihati skupaj – vse preveč je bilo vrzeli, ki so razklale EU.

A EU ne bo povrnila zaupanja državljanov, dokler se bo še naprej ustvarjal občutek, da v prvi vrsti koristi predvsem kapitalu in ne državljanom. Generalna podpora čezatlantskim sporazumom brez vsakršne kritične presoje tveganj, ki se odraža v Junckerjevem govoru, je povsem zgrešena. Prihodnosti Evropske unije namreč ne moremo graditi na ne trgovinskih sporazumih in predaji demokracije korporacijam, temveč na vzdržni, socialni in okoljevarstveno usmerjeni Evropi. To je tudi model Evrope, ki ga od nas pričakujejo državljani.«

Obenem pa je imel dr. Šoltes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu pravkar govor o Evropskem aktu o dostopnosti, ki ureja lažji dostop invalidov do ključnih proizvodov in storitev. Dr. Šoltes je poudaril, da mora vključujoča družba postati realnost:

»Direktiva, o kateri bomo glasovali jutri, je izjemno pomemben dokument, saj zadeva več kot 80 milijonov invalidov, kar predstavlja skoraj 15 % celotne populacije. Ampak ta številka se bo z leti še večala, saj Evropa postaja stara dama in starejših bo iz leta v leto več. Zato je potreben dokument, ki bo ambiciozen in ki bo lahko v veljavi veliko število let.

Vendar žal ugotavljam, da ta direktiva ni dovolj ambiciozna, da ne upošteva vsega, kar so nam sporočili tudi tisti, ki jih ta dokument najbolj zadeva. Opozorili so, da manjka kar nekaj pomembnih stvari, ki bi jim olajšale vsakodnevno življenje, zato smo vložili številne amandmaje, v katerih smo upoštevali pozive invalidov k izboljšanju besedila. S temi amandmaji želimo prispevati tudi temu, da ta direktiva postane dokument za daljše časovno obdobje.

Pomislimo tudi na to, da z Evropskim aktom o dostopnosti ponujamo roko – roko vključujoče družbe, na katero prisega Evropa skozi svoje dokumente in svoja temeljne načela, o čemer je danes govoril tudi predsednik EK Juncker. Glasujte za naše amandmaje in hvaležni vam bodo številni Evropejci!«

Poročilo o predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Uredbe (EU) št. 99/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o evropskem statističnem programu za obdobje 2013–2017 s podaljšanjem programa na obdobje 2018–2020

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.