Home » Dogodki, Kultura, Zabava » 35. Festival Radovljica še traja

35. Festival Radovljica še traja

Po sijajni otvoritvi 35. Festivala Radovljica 2017 (ki bo trajal do 22. avgusta) z italijansko zasedbo La Compagnia del Madrigale v soboto in včerajšnjim večerom posvečenim Giuseppe Tartiniju – sta pred nami že naslednja dva koncerta.

Kakor v zadnjih letih je tudi letos kar polovica sporedov ali zasedb nastala prav za festival. To prinaša veliko dodatnega dela, česar poslušalec morda niti ne opazi, daje pa festivalu drugačno težo in svežino, ki je ni mogoče doseči na drugačen način. Spored je raznoličen, a ne naključen: dolgo vrsto sodobnih vizij zelo stare glasbe nadaljujejo nove glasbene rekonstrukcije spevov iz staroislandske Edde, po Schubertovem Zimskem popotovanju in Schumannovi Pesnikovi ljubezni je letos na vrsti Lepa mlinarica, v ciklu Bachove glasbe, ki smo ga začeli predlani z Umetnostjo fuge in ga lani nadaljevali z Glasbeno daritvijo, bomo na dveh koncertih slišali partite iz prvega dela zbirke Clavier-Übung. Na sporedu je manj znana glasba 20. stoletja, Monteverdi in Telemann ob letošnjih obletnicah, po več letih usklajevanja pa tudi prve sodobne izvedbe polifonije iz glasbenih zbirk ljubljanskega škofa Hrena. S Slovenijo so povezane tudi Tartinijeve sonate, doslej skoraj neznani repertoar in glasbila pa predstavljata koncerta francoske glasbe za baročno lajno in Zorzijevih zapisov glasbe za pihala in trobila, je izjavil Domen Marinčič, Umetniški vodja 35. Festivala Radovljica 2017.

 

Torek, 8. avgusta, ob 20.00, Radovljiška graščina

FRANZ SCHUBERT: LEPA MLINARICA Aco Aleksander Bišćević, tenor Wolfgang Brunner, zgodovinski klavir

Na tretjem koncertu bomo slišali znani cikel samospevov Lepa mlinarica Franza Schuberta. Po Zimskem popotovanju in Schumannovi Pesnikovi ljubezni je to že tretji tovrstni cikel na Festivalu Radovljica v zadnjih letih. Tenorist Aco Aleksander Bišćević bo izvajal Schubertovo glasbo ob spremljavi nemškega pianista in specialista za zgodovinske klavirje Wolfganga Brunnerja. Schubert je napisal enega najpomembnejših ciklov samospevov leta 1823 pri šestindvajsetih. Dvajset pesmi na poezijo Wilhelma Müllerja opisuje nesrečno ljubezen in tragično smrt mladega mlinarskega pomočnika.

 

Sreda, 9. avgusta, ob 20.00, Radovljiška graščina SPEVI IZ STAROISLANDSKEGA EPA EDDA MOIRAI Hanna Marti, glas, harfa, glasbeno vodstvo Mara Winter, lesene flavte, koščena piščal, alikvotna flavta S slovenskimi nadnapisi.

V sredo, 9. avgusta, bo mladi duo Moirai predstavil lastne glasbene rekonstrukcije spevov iz staroislandskega epa Edda. Speve so verjetno več stoletij prenašali ustno, preden so jih v 13. stoletju zapisali.  Zgodbam o bojih z zmaji, zakletem zlatu, dvornih spletkah, maščevalnih valkirah, pogumnih junakinjah, prerokih in vidkinjah bomo lahko sledili s pomočjo slovenskih nadnapisov.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.