Home » Dogodki, Nerazvrščeno, Zdravje » Dojenje je normalno

Dojenje je normalno

Že četrti Festival Dojiva.se letos v vrsti slovenskih krajev s sporočilom, da je materinstvo v resničnem življenju polno izzivov, ki so popolnoma normalni in jih je s podporo okolice in samozaupanjem mogoče preseči. Ob svetovnem tednu dojenja bo v soboto, 5. avgusta 2017, po vsej Sloveniji potekal že četrti Festival Dojiva.se. Festival je namenjen pomoči in informiranju nosečnic o dojenju in o podpori doječim mamam pri premagovanju številnih težav, ki so realna plat materinstva.

 

Zakaj Festival Dojiva se?

V skupnosti Dojiva.se smo z nasveti, s podporo in s spodbudo pomagale več kot 12.000 mamam. Prepričane smo, da dojenje, kjerkoli in kadarkoli, po koristih za otroka in mater ter njuno vez, nima alternative.

Mnoge mame se srečajo s težavami pri dojenju, zato prenekatera odneha. Če pa je mama deležna podpore, nasvetov in spodbude, da premaga različne začetne težave in vztraja z dojenjem.. V družbi namreč velja, da ima dojenje enakovredno alternativo: to so dodatki oziroma adaptirano mleko.

Zato se mnoge mame ob pogostih začetnih težavah z dojenjem odločijo za dodatke, ki pogosto v celoti nadomestijo materino mleko. To je legitimna odločitev, v skupnosti Dojiva.se pa smo tudi zaradi lastnih izkušenj in težav z dojenjem prepričane, da je takšna odločitev bistveno bolj redka,

Festival pa smo ustvarile, da s srečanji med nosečnicami in mamami ustvarimo prenos izkušenj in znanja o dojenju ter se medsebojno podpiramo.

 

Letošnji festival z geslom »Normalno je«.

Z letošnjo temo festivala »Normalno je« želimo opozoriti na to, da so težave, s katerimi se soočajo doječe matere, vsakdanje. Zato javno govorimo o težavah in izzivih materinstva, da bodo svoje težave prepoznale tudi skozi izkušnje drugih mam ter dobile pogum in praktične nasvete, kako jih premagati.

Zato z letošnjo temo nagovarjamo prevladujoče družbene predstave o porodu, dojenju, otroškem prehranjevanju in spanju. Bistvo našega sporočila je, da je nujno prenehati mame obremenjevati z normami, ki veljajo za adaptirano mleko ter jim sporočati, kako in kdaj bi se naj njihovi otroci dojili. Omejevanje dojenja in uvajanje rigidnih urnikov, ki so v nasprotju z naravnimi potrebami dojenčkov in otrok,  pogosto vodi v prenehanje dojenja. To vpliva na samozavest žensk, ki se ob tem pogosto soočajo z občutki krivde.

 

To je potrebno spremeniti

V skupnosti Dojiva.se verjamemo, da je vsaka mama najboljša mama za svojega otroka, da je v realnosti biti mama težko in da so vsi izzivi, s katerimi se srečujejo, normalni. Te izzive v materinstvu je z voljo, samozaupanjem, znanjem in podporo okolice mogoče preseči in prav to ponujamo skozi skupino Dojiva.se ter skozi Festival.

 

Aktivnosti za obiskovalke in obiskovalce festivala

Format festivala od kraja do kraja je različen, praviloma pa ga sestavljajo predavanja, posvečena dojenju, nosečnosti in skrbi za otroka, pogovori med nosečnicami in mamami, namenjena predvsem prenosu izkušenj, ter individualna svetovanja.

 

Dojiva.se je skupnost več kot 12.000 nosečnic in mam

Skupnost Dojiva.se je nastala na socialnem omrežju Facebook in danes združuje več kot 12.000 nosečnic in mam. Festival je način, da se ob komunikaciji v virtualnem svetu nosečnice in matere srečajo tudi v živo, se medsebojno povežejo in s poučnim festivalskim dogajanjem prejmejo koristne informacije, nasvete, samozavest in podporo za soočanje z izzivi nosečnosti in materinstva.

V skupnosti prevladujejo naravni pristopi k materinstvu, ki s pomočjo znanja, veščin, tehnik ter naravnih izdelkov odpravljajo težave pri dojenju, pogosto pa tudi pri drugih težavah, s katerimi se ženske srečujejo v času nosečnosti in materinstva.

 

Več informacij o lokalnih festivalih:

 1. Ljubljani, Čolnarna Park Tivoli, kontaktna oseba Urška Repnik, 051 224 345
 2. Mariboru, mariborski mestni park v bližini igral pod brezami, Marina P.Frangež 041 775 245
 3. Celje, Metna plaža Celje, Sabina Prešiček, 031 525 119
 4. Kranjska Gora, Okrepčevalnica Lačni Kekec, Urša Erbežnik, 030 399 437
 5. Krško, Ribnik Resa, Ana Božič, 051 320 105
 6. Murska Sobota, Mestni park pri gradu, Brigita Šušteršič, 040 233 670
 7. Ptuj, Mestni park Ptuj, Petra Kolarič, 041 359 018
 8. Železniki, Tina Trojar, 051 214 746
 9. Koper, Arena Bonifika, Nina Savarin, 031 437 654
 10. Ravne na Koroškem, Grajski park, Lucija Joži Mumel,  040 677 488
 11. Postojna, Veronika Vidigoj, 070 749 743

Vabljeni, da pridete in svetu pokažete realno sliko materinstva; normalno je.

Za vse informacije se lahko obrnete na Marina P.Frangež, 041 775 245. Za lokalne informacije pa na lokalne organizatorke In na spletni strani www.dojiva.se, kjer najdete tudi zemljevid krajev.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.