Home » Dogodki, Šport, Vroče » Slovenci v boj za športnoplezalno lovoriko

Slovenci v boj za športnoplezalno lovoriko

Na evropskem prvenstvu 2017 v težavnostnem plezanju v italijanskem kraju Campitello di Fassa bo ta konec tedna Slovenijo zastopalo enajst tekmovalk in tekmovalcev. V boj za evropsko lovoriko iz slovenske reprezentance v športnem plezanju odhajajo tudi aktualna evropska prvakinja in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala (SP) v težavnosti Mina Markovič, aktualna svetovna prvakinja in skupna zmagovalka SP 2016 v težavnosti Janja Garnbret ter skupni zmagovalec SP 2016 v težavnosti Domen Škofic.

 

Evropsko prvenstvo v športnem plezanju Val di Fassa 2017, najpomembnejši športnoplezalni dogodek letošnjega leta v disciplinah težavnost in hitrost, bo med 29. junijem in 1. julijem 2017 v Dolomite privabil več kot 200 najuspešnejših športnih plezalcev iz več kot 20 držav, ki se bodo potegovali za prestižni naslov evropskega prvaka oz. prvakinje. V težavnostnem plezanju bo med njimi tudi slovenska izbrana enajsterica: Janja Garnbret (Šaleški AO), Mina Markovič (ŠPK Plus), Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak), Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica) in Veronika Meke (PS DPČ Šmartno) v ženski ter Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), Martin Bergant (PK Škofja Loka), Milan Preskar (PK Škofja Loka) in Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) v moški konkurenci. V Dolomite odhaja tudi stalna trenerska posadka slovenske reprezentance v športnem plezanju: Gorazd HrenLuka Fonda in Urh Čehovin.

“Priprave so letos potekale malenkost drugače, saj smo zelo veliko energije vložili v svetovni pokal v balvanih, ki poteka še zdaj. Zato tekmovalcev s posebnimi pričakovanji ne bi obremenjeval, saj se vsi dobro zavedamo, da ni preprosto kar preklopiti na težavnost, to je druga disciplina, ki potrebuje drugačne priprave. Kljub temu pa smo se seveda vzporedno pripravljali na sezono težavnosti in smo tudi takoj po bavanski tekmi balvanov v Vailu, ki je bila 9. in 10. junija, naredili dvodnevne priprave prav v Campitellu, kjer bo potekalo evropsko prvenstvo. Zdaj smo osredotočeni na evropsko prvenstvo in začetek sezone v težavnosti, zato večina zdaj trenira le težavnost,” je o pripravah spregovoril selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren in še dodal: “Letos smo že dosegli odlične rezultate v balvanih in verjamem, da jih bomo tudi v težavnosti.” V letošnji sezoni se je čas plezanja v polfinalu in finalu težavnosti skrajšal z osmih na šest minut, zato po selektorjevih besedah lahko pričakujemo, da se bodo temu prilagodili postavljavci smeri, hkrati pa bo tip smeri prisilil tekmovalce v bolj dinamičen in hitrejši tempo plezanja.  Evropsko prvenstvo, polfinale in finale katerega bo v soboto, 1. julija, mogoče v živo spremljati v prenosu na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), je uvod v letošnjo sezono v težavnostnem plezanju. Kot je povedal pomočnik selektorja slovenske reprezentance v športnem plezanju Luka Fonda, tekmovalce v težavnosti čaka še osem tekem svetovnega pokala – julija v Villarsu (Švica), Chamonixu in Brianconu (Francija), avgusta v Arcu (Italija), septembra v Edinburgu (Velika Britanija), oktobra v Wujiangu in Xiamenu (Kitajska) ter za konec sezone sezone, 11. in 12. novembra, že tradicionalno sklepno dejanje v Kranju. V svetovnem pokalu bo Slovenijo zastopala nekoliko manjša zasedba kot na evropskem prvenstvu, od šest do sedem tekmovalcev, medtem ko se bo trojica najuspešnejših julija udeležila tudi svetovnih iger v Wroclawu na Poljskem. Evropsko prvenstvo v balvanih bo avgusta v Münchnu (Nemčija).

 

Prvo uradno evropsko prvenstvo je bilo organizirano leta 1992 v Frankfurtu, naši tekmovalci pa že od leta 2002 stalno posegajo po najvišjih lovorikah, o čemer priča 16 kolajn (osem v težavnosti, šest v kombinaciji, dve v balvanih) slovenske reprezentance v športnem plezanju z evropskih prvenstev. Ponosna lastnica kar šestih je Mina Markovič (ŠPK Plus), tudi aktualna evropska prvakinja v težavnostnem plezanju. Leta 2015 je tako poskrbela za zgodovinski dosežek za slovensko športno plezanje, kajti v težavnosti še nismo imeli evropske prvakinje. Od njene prve medalje, bronaste na EP Pariz 2008, je že devet let, a še vedno ohranja stalno vrhunsko pripravljenost in stopa ob boku novim generacijam tekmovalk. “Slediti novim trendom, spreminjati slog in način plezanja ter biti iz leta v leto telesno konkurenčen vse močnejši mladi konkurenci, je svojevrsten izziv in naloga. Vendar se s pomočjo veselja do plezanja in volje ter seveda vseh izkušenj, ki sem jih nabrala skozi leta, uspešno spopadam s tem. Zasluge gredo seveda tudi trenerju in osebam, ki so mi oziroma mi še zdaj pomagajo pri treningu in pripravi,” je poudarila 29-letna Sežančanka, ki se zadnja leta osredotoča na težavnost: “Res je, da sem se zadnja leta posvetila zgolj težavnosti, vendar sem letos za spremembo od preteklih let precej treninga spet posvetila balvanskemu plezanju, kljub temu da me na tekmah svetovnega pokala letos tam še niste videli. Razlog je predvsem sprememba pravilnika o šestih minutah časa pri težavnosti (prej  osem minut), zaradi česar pričakujemo pojav bolj dinamičnih, težjih in bolj balvanskih smeri tudi v težavnosti. Evropsko prvenstvo za prvo tekmo sezone je zagotovo dvorezen meč, vendar se začetka sezone zelo veselim, sploh če mi bo služilo zdravje.”

Na EP 2015 v Chamonixu je Minin zgodovinski dosežek z drugim mestom dopolnila Janja Garnbret(Šaleški AO), takrat novinka na največjih članskih tekmovanjih, ki je že takoj pokazala, da bo neizprosna tekmica starejšim kolegicam, kar je lani dokazala tudi z naslovom svetovne prvakinje v težavnosti“Na evropsko prvenstvo se odpravljam z veseljem, saj imam lepe spomine izpred dveh let. Tudi počutim se bolj sproščeno, ker sem letos več pozornosti posvetila balvanskim tekmam in si ne ustvarjam pritiska, da moram zmagati, ampak še zmeraj si želim dobro plezati in dati vse od sebe. Lanska sezona mi daje veliko motivacije in upam, da mi jo uspe prenesti na tekmo, čeprav moja forma še ni takšna, kot je bila lani,” je poudarila 18-letna Korošica, ki je letos zelo zmagovito zastavila tudi sezono v balvanskem plezanju, dosegla svojo prvo balvansko zmago, skupaj kar dve in še eno drugo mesto. Seveda pa je hiter preskok z balvanov na težavnost svojevrsten izziv, sploh v primerjavi s tekmicami, ki se so posvetile izključno težavnosti: “Preskok z balvanov na težavnost jemljem kot izziv, čeprav mi je včasih težko, ker se tekme v težavnosti hitro bližajo, sama pa v tako kratkem času svoje forme ne morem spraviti na takšno, kot je bila lansko leto. Seveda bo razlika med tekmovalkami, ki so se pripravljale samo na težavnost, in tekmovalkami, ki smo tekmovale še v balvanih, ampak vse je odvisno od tipa smeri. Do tekme je še nekaj dni in iz tega lahko potegnem le najboljše.”

 

Slovensko moško železo v ognju evropskega prvenstva bo Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), skupni zmagovalec svetovnega pokala 2016 v težavnosti. Na evropskih prvenstvih v težavnosti Slovenci v moški konkurenci še niso posegli po medalji, prav tako tudi za Domna na evropskih prvenstvih še nismo navijali v finalu. “Na obeh dosedanjih evropskih prvenstvih sem imel smolo, ni mi še uspelo pokazati dobrega plezanja. Campitella se izredno veselim. Komaj čakam, da se začne sezona v težavnosti. Prva polovica leta zame ni bila najbolj posrečena, saj sem za saniranje poškodbe prsta porabil precej več časa, kot sem pričakoval. V balvanih se mi ni niti enkrat sestavilo in vsa potovanja so bila kar naporna. Rad bi poudaril, da je moja trenutna forma daleč od tiste lanske in zato nimam posebnih pričakovanj. Upam, da se mi uspe uvrstiti v finale, tam je pa vse mogoče,” je pred zadnjim reprezentančnim treningom pred odhodom v Italijo povedal 23-letni Radovljičan, ki se po junijskih pripravah na prizorišču evropskega prvenstva v Campitellu di Fassa že veseli prihajajoče preizkušnje: “Definitivno je bilo super, da smo lahko nabrali nekaj občutkov pred tekmo. Campitello ima po mojem mnenju daleč najlepšo lokacijo od vseh tekem. Stena je vrhunska in ekstremno previsna. Ne vem, kako bo z občinstvom, ampak verjamem, da bo to ena boljših tekem. Veselim se!”

 

Besedilo in fotografije: Manca Čujež, PZS

 

Dosežki slovenskih športnih plezalcev na evropskih prvenstvih

 

Chamonix 2002 Martina Čufar – 2. mesto, težavnost

Lecce 2004 Natalija Gros – 2. mesto, težavnost

Ekaterinburg 2006 Maja Vidmar – 3. mesto, težavnost

Pariz 2008 Natalija Gros – 1. mesto, balvani; Natalija Gros – 1. mesto, kombinacija; Maja Vidmar – 2. mesto, težavnost; Mina Markovič – 3. mesto, težavnost; Klemen Bečan – 3. mesto, kombinacija

Imst 2010 Mina Markovič – 1. mesto, kombinacija; Natalija Gros – 2. mesto, kombinacija; Klemen Bečan – 2. mesto, kombinacija

Chamonix 2013 Mina Markovič – 2. mesto, težavnost; Mina Markovič – 2. mesto, balvani; Mina Markovič – 2. mesto, kombinacija

Chamonix 2015 Mina Markovič – 1. mesto, težavnost; Janja Garnbret – 2. mesto, težavnost

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*