Home » Ekologija, Gospodarstvo, iz EU, Zdravje » Koliko hrane zavržemo?

Koliko hrane zavržemo?

Evropski poslanec dr. Igor Šoltes je imel na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu govor o zmanjšanju zavržene hrane, saj so podatki precej alarmantni, žalostni in pereči.

»V Evropski uniji letno ustvarimo za kar 88 milijonov ton zavržene hrane, medtem ko si kar 55 milijonov Evropejcev niti vsak drugi dan ne more privoščiti kakovostnega obroka. Dobro polovico prehranskih odpadkov ustvarijo gospodinjstva, pa tudi javni sektor. Ti odpadki nastajajo praktično vzdolž celotne prehranske verige, od kmetij, prek živilsko pridelovalne industrije, do trgovin in tudi supermarketov. Po podatkih Organizacije za hrano in kmetijstvo je namreč v svetu podhranjenih 793 milijonov ljudi, v sami EU pa kar 55 milijonov ljudi. Raziskave kažejo, da se v EU v enem letu v prehranski verigi zavrže 377.000 ton paradižnika. Za pridelavo take količine paradižnika je potrebnih 90 kvadratnih kilometrov površin, 57 milijard litrov vode in sedem milijonov delovnih ur – pridelek pa konča na smetišču. Kot smo slišali danes, je to tudi odprto področje za krožno gospodarstvo, zato je potrebno tudi prisluhniti davčnim olajšavam in tudi bolj učinkovitemu naročanju, kar je zelo pomembno.«

In pri razpravi na isto temo dodal še naslednje: »Tudi javni sektor je tisti, ki bi lahko z boljšim načrtovanjem porabil in odvrgel manj zavržene hrane. Zato mislim, da je čas, da za najbolj ranljive skupine, ki so vključene v šole, vrtce, bolnice in domove za ostarele, naročanje hrane izvzamemo iz sistema javnih naročil, saj bo to omogočilo dostop do zares lokalno pridelane hrane, predvsem pa se bomo izognili tudi zavrženi hrani, ki je v 21. stoletju nedopustna.«

Poročilo o pobudi za učinkovito rabo virov: zmanjšanje živilskih odpadkov, izboljšanje varnosti hrane

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*