Home » Ekologija, Nerazvrščeno, Turizem, Zdravje » Vozni redi v Alpah

Vozni redi v Alpah

V okviru Tedna Alpske konvencije je 30. maja 2017 izšla že deveta knjižica Vozni redi v Alpah, ki vsebuje 71 prog avtobusov, vlakov, žičnic in ladij po slovenskih Alpah in tudi preko meja, poleg tega pa tudi nabor kolesarskih izposojevalnic in taksi prevozov. Knjižica je tudi letos doživela nadgradnjo z dodanimi tremi žičnicami in štirimi progami doma in v tujini. Naklada je 5.000 izvodov, z večjim deležem izvodov v angleškem jeziku. V sklopu akcije Ogenj v Alpah je izšla tudi brošura Zapeljan v gore s predlogi za pohodniško-kolesarske izlete v gore na trajnostni način.

Projekt Vozni redi v Alpah se lahko poleg vsebinskega vidika, ki spodbuja uporabo javnega potniškega prometa, pohvali tudi s tem, da združuje interes 24 različnih partnerjev, ki skupaj sledijo ciljem trajnostne mobilnosti, s katero ustvarjajo pogoje za razvoj zelenega gospodarstva v gorskih območjih. Zavedajo se, da so učinki uporabe trajnostne mobilnosti dolgoročni in vidni šele po daljšem časovnem obdobju. V slovenskem alpskem prostoru na žalost še vedno naletimo na slabo povezanost nekaterih območij z javnim potniškim prometom, kot na primer v Kamniško-Savinjskih Alpah. Dejstvo, ki se ga morajo zavedati predvsem akterji in odločevalci na prometnem področju, je, da je spreminjanje potovalnih navad dolgotrajen proces, ki mora slediti potrebam lokalnega prebivalstva. Javni potniški promet redko, vendar je ključnega pomena za zeleni razvoj gorskih in drugih območij. Občine se povezujejo in uvajajo lokalne “hop on–hop off” avtobuse, ki tako lokalnemu prebivalstvu kot turistom olajšajo mobilnost med občinami in znotraj njih. Kljub vloženi energiji in viziji pa interes občin, domačinov, turističnih delavcev in turistov žal ni dovolj, da bi prebil okostenelost odgovornih deležnikov na državni ravni. S tem projektom želimo zato dregniti in spodbuditi sodelovanje različnih vpletenih na vseh ravneh od lokalne do državne ravni.

Letos smo pomen trajnostne mobilnosti v občutljivem alpskem prostoru prepoznali CIPRA Slovenija, Stalni sekretariat Alpske konvencije, Slovenska turistična organizacija, Planinska zveza Slovenije, Triglavski narodni park, Kärnten Bus, lokalne turistične organizacije Bled, Bohinj, Bovec, Idrija, Jesenice, Jezersko, Kamnik, Kranj, Kranjska Gora, Ljubljana, Luče, Maribor, Preddvor, Radovljica, Slovenj Gradec, Solčavsko, Sotočje in Tržič.

Knjižica v slovenski in angleški različici je na voljo pri vseh partnerskih organizacijah, poleg tega pa tudi v elektronski obliki na spletnih straneh CIPRE Slovenija, Planinske zveze Slovenije in vseh partnerjev. Dostopna je tudi prek QR kode.

Vozni redi v Alpah 2017 (5,73 MB) Timetables in the Alps 2017 (5,73 MB)

Vpliv individualnega prometa na kakovost zraka in druge okoljske komponente, kakovost bivanja in zdravje ljudi je v alpskem prostoru še večji kot v nižinskih, bolj prevetrenih pokrajinah. Zato so CIPRA Slovenija, Planinska zveza Slovenije in Ekosklad, Slovenski okoljski sklad pripravili brošuro Zapeljan v gore z idejami za izlete, dostopne z javnim potniškim prometom.

V brošuri Zapeljan v gore, ki je ena izmed aktivnosti projekta Ogenj v Alpah (ta bo na osrednji prireditvi simbolno zagorel 12. avgusta 2017 v Domžalskem domu na Mali planini), je zbranih 14 pohodniško-kolesarskih izletov, ki so dostopni z vlakom, avtobusom in kolesom. Nabor izletov pokriva Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke, Škofjeloško-Cerkljansko hribovje in Julijske Alpe. Predstavljeni izleti so zanimivi tako za fizično bolje pripravljene pohodnike kot za družine. Veliko potencialih izletov v zloženki ni predstavljenih, zato so obiskovalci gora povabljeni, da raziščejo vozne rede in se na izlete odpravijo trajnostno. Predlagani izleti so izbrani tako, da so časovno izvedljivi znotraj veljavnih voznih redov javnega potniškega prometa, ki so dostopni v knjižici Vozni redi v Alpah.

Vsi, ki se bodo v gore odpravili trajnostno že letošnje poletje, lahko od junija do septembra sodelujejo v akciji Ogenj v Alpah 2017 s simbolnim prižigom “ognja” na slovenskih vrhovih (sveča, bliskavica fotoaparata, telefonska lučka …), s čimer načelno podprejo sporočilo letošnje akcije. Sodelujoči lahko pošljejo fotografije s slovenskih vrhov s pripisom lokacije in načina mobilnosti na naslov: slovenija@cipra.org ali pa ga objavijo na družabnih omrežjih #Zapeljanvgore #OgenjvAlpah, #feuerindenalpen in @CIPRASlovenija @PlaninskaZvezaSlovenije @Ekosklad.

Zapeljan v gore (13,87 MB)

 

Manca Čujež, predstavnica PZS za odnose z javnostmi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*