Home » Dogodki, Gospodarstvo, iz EU » Reševenja brezposelnih mladih

Reševenja brezposelnih mladih

V sklopu Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve Evropskega parlamenta je potekala delavnica na temo zaposlovanja mladih, izvajanja Jamstvene sheme za mlade in učinkovitega črpanja sredstev Evropske pobude za zaposlovanje mladih. Predstavniki Evropske komisije, analitiki agencije Ecorys in nacionalni eksperti so predstavili delno evalvacijo Jamstvene sheme za mlade in Evropske pobude za zaposlovanje mladih. 

Ugotovljeno je bilo, da je kljub politični podpori in znatnim sredstvom, precej odvisno od držav članic kako učinkoviti so pri izvajanju projektov. Predstavljen je bil primer Slovenije, kjer je bilo ugotovljeno, da so bili rezultati na predelu vzhodne Slovenije zelo slabi. Od malce manj kot 2000 udeležencev projekta “Prva zaposlitev” so na koncu le 4 dobili dejansko zaposlitev. Za ta projekt pa je bilo namenjenih kar 9,2 milijona evrov, kar je ogromno glede na končno število oseb, ki so dobile zaposlitev. Slovenija je bila tudi ena izmed tistih držav na dnu lestvice, ki so za izvajanje Jamstvene sheme za mlade dobile najmanj denarja.

Evropska poslanka Romana Tomc, ki je tudi pripravljalka implementacijskega poročila na izvajanje Evropske pobude za zaposlovanje mladih, je v svojem govoru povedala: “Če se danes tu sprašujemo o tem ali še Pobuda za zaposlovanje mladih in ali še Jamstvena shema za zaposlovanje mladih, potem je odgovor definitivno DA. Prav je, da obstaja močna politična podpora. Prvi rezultati evalvacije pa žal kažejo, da nismo dovolj učinkoviti. Še vedno je predvsem na državah članicah, da projekte izpeljejo kar se da učinkovito in seveda tako, da bodo odgovarjali izzivom, ki se pojavljajo na trgu dela. Ne moremo pa se kar naprej zanašati na vedno nova evropska sredstva za ustvarjanje delovnih mest. Zavedati se moramo, da le zdravo gospodarstvo lahko ustvari dejanska delovna mesta. Potrebni so dolgoročni rezultati in ne le začasne rešitve.”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*