Home » Dogodki, Ekologija, iz EU, Vroče, Zdravje » Poziv k zaščiti pravice do vode tudi na EU ravni

Poziv k zaščiti pravice do vode tudi na EU ravni

Ob svetovnem dnevu vode, ki smo ga obeležili konec meseca marca, je nevladna organizacija Right2Water v sodelovanju z evropskim poslancem dr. Igorjem Šoltesom v Bruslju pripravila ozaveščevalno akcijo o pomenu zaščite vode kot temeljne človekove pravice. Dr. Šoltes je kot evropski poslanec iz Slovenije s predstavniki organizacije Right2Water najprej obiskal Stalno predstavništvo RS pri EU v Bruslju, kjer jih je sprejel veleposlanik Janez Lenarčič. Veleposlanik Lenarčič je dr. Šoltesu in generalnemu sekretarju Right2Water Janu Willemu Goudriaanu simbolično predal 70a. člen Ustave RS. Lenarčič je ob tem poudaril, da je vesel, da je Slovenija kot prva država članica EU s tem členom vpisala vodo v ustavo in tako pridobila tudi pozitivno prepoznavnost na evropskem parketu.

 

Dr. Šoltes in predstavniki organizacije Right2Water so nato obiskali še Svet EU, kjer so simbolično predali 70a. člen Ustave RS. Dr. Šoltes bo v sodelovanju z organizacijo Right2Water na vlade držav članic EU naslovil poziv, da sledijo zgledu Slovenije in tudi same v svojih najvišjih pravnih aktih zaščitijo vodo kot temeljno človekovo pravico.

»V mednarodnem okolju vpis pravice do vode v slovensko ustavo močno odmeva. Želja mnogih je, da bi se enako zgodilo tudi drugje, zato se danes s to simbolično gesto pridružujem pozivu evropskega gibanja Right2Water, da slovenskemu zgledu sledijo tudi druge države članice in zlasti tudi Evropska komisija. Ta je do sedaj imela povsem brezbrižen odnos do tega vprašanja in ignorirala skoraj dva milijona podpisov Evropejcev, ki so že pred tremi leti z evropsko državljansko pobudo zahtevali zaščito vode v evropski zakonodaji. V Evropi moramo doseči, da bo voda javno dobro in da bo imel interes ljudi absolutno prednost pred vsemi gospodarskimi in drugimi interesi in to je tudi sporočilo, ki ga Slovenija s tem dejanjem pošilja v svet,« je ob današnji pobudi povedal dr. Igor Šoltes.

 

Ob tem je dr. Šoltes opozoril tudi na to, da sam vpis pravice do vode v ustavo ni dovolj, če tudi v praksi ne pride do izvršitve: »Vpis v ustavo pomeni samo pol poti, druga polovica pa je njena realizacija z ustreznimi predpisi in aktivnostmi pristojnih organov. Brez tega se lahko namreč zgodi, da ta določba postane le še ena izmed odločb ustave, ki so žal pogosto neizvršljive v praksi. Gre za preveč dragoceno dobrino, da bi jo lahko pustili nedorečeno. Na težave z usklajevanjem zakonodaje z ustavnim zakonom je danes opozorila tudi civilna iniciativa Za Slovenijo in svobodo, saj se v štirih mesecih od vpisa v ustavo ni prav dosti premaknilo naprej. V 21. stoletju ne smemo dovoliti, da pravica do pitne vode ni zagotovljena vsem prebivalcem pod enakimi pogoji. Če je voda zaščitena v ustavi, je vsakršna diskriminacija državljanov iz tega vidika absolutno nedopustna. Čas je torej za premik k sprejetju ustreznih zakonskih in podzakonskih aktov, ki bodo ustavno pravico do pitne vode v celoti uresničili tudi v praksi.«

Tudi Jan Willem Goudriaan iz Right2Water je izrazil razočaranje nad neodzivnostjo Evropske komisije. Že pred časom se je srečal s predsednikom EK Jean-Claudom Junckerjem in nekdanjim predsednikom EP Martinom Schulzem, ki sta mu obljubila, da bosta upoštevala pobudo, a žal se to še vedno ni zgodilo. Sedaj se zelo trudijo, da bi Sloveniji sledila Irska, kjer bi naj kmalu prišlo do referenduma na to temo in če bo uspešen tudi do vpisa pravice do vode v ustavo.

Natalija Ferlež

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*