Home » Dogodki, Gospodarstvo, iz EU » Je zaposlovanje mladih v EU utopija ali realnost?

Je zaposlovanje mladih v EU utopija ali realnost?

Glede problematike zaposlovanja mladih v EU sta na nedavnem zasedanju imela svoj govor tudi dva naša EU poslanca.

Aprila 2016 je Evropska komisija objavila četrtletni pregled zaposlovanja in socialnega stanja v EU. Rezultati so spodbudni, saj je v zadnji četrtini leta 2015 rast BDP dosegla 0,4 % in je bila pozitivna skoraj v vseh državah članicah, razen v Grčiji.

 

Dr. Šoltes je imel o problematiki zaposlovanja mladih govor, ki se je nanašal na ekonomsko rast in zaposlovanje mladih.

»Jamstvo za mlade je dober instrument, ki bo deloval, ko bodo tudi države članice na ustrezne načine prilagodile tako svojo davčno kot finančno zakonodajo, ki bo stimulativna tako za mlade kot tudi za delodajalce. In to je pravzaprav smer, v katero moramo iti, če želimo doseči trajnostna delovna mesta, če želimo zmanjšati število prekernih zaposlitev, ki se na žalost po celi Evropi povečujejo in spravljajo mlade v neugoden položaj, zlasti pri načrtovanju njihove prihodnosti in tudi bivanjskih pogojev. Ko govorimo o mladih, moramo to povezati tudi z odnosom do krožnega gospodarstva in tudi s sistemom ustreznega izobraževanja, ki mora biti kvalitetno in se mora odzvati na potrebe trga.«DSC_0002

 

Tudi brezposelnost se zmanjšuje, a še vedno ostaja visoka, posebej med mladimi. Podatki kažejo, da je februarja 2016 slednja znašala 19,4 %, kar je sicer 1,5 % manj kot leto prej, vendar je še vedno dvakrat višja kot splošna brezposelnost. Še vedno se soočamo z zaskrbljujočim dejstvom, da je v EU 4,5 milijona mladih brezposelnih.

Tudi evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS), ki je opozorila na problem, s katerim se pogosto soočajo mladi: »Delodajalci mladih iskalcev zaposlitev ne zaposlijo, ker nimajo dovolj delovnih izkušenj. Na drugi strani mladi nimajo možnosti, da bi delovne izkušnje pridobili. Ključno je povezovanje izobraževalnega procesa s potrebami na trgu dela. Tako bo več mladih lahko našlo zaposlitev«. Romana Tomc

V Strategiji Evropa 2020 je zapisano mnogo ambicioznih ukrepov za povečanje zaposlovanja mladih, vendar jih posamezne države članice ne izvajajo po pričakovanjih. »Vendar to ni dovolj, da mladi dobijo priložnost za delo le za čas trajanja projekta. Poskrbeti moramo, da bodo ukrepi takšni, ki bodo zagotavljali dolgoročne zaposlitve«, je v svojem govoru poudarila Romana Tomc.

 »Čeprav se zdi, da je mobilnost EU dobra, realnost kaže drugačno sliko. V nekaterih državah članicah se srečujejo s pomanjkanjem delovne sile, medtem ko drugje vlada visoka brezposelnost. Naloga evropske politike je, da sprejme takšne ukrepe, ki bodo omogočili večjo mobilnost in lažji prehod iskalcev zaposlitve med državami znotraj EU«, je v svojem govoru zaključila evropska poslanka Romana Tomc.

 

Tanja Fajon pa je razložila: “Po večletnih naporih nam je uspela velika zmaga. Prenovljena pravila bodo omogočala številnim mladim lažje bivanje in delo v EU ter jim zagotavljala več pravic. Veseli me, da smo danes sprejeli še zadnji del svežnja o legalnih migracijah, ki ga je Komisija predlagala že leta 2013. Mladi tuji študenti, raziskovalci, praktikanti, prostovoljci in varuške, ki si za svojo karierno pot izberejo Evropo, imajo s prenovljenimi in poenotenimi pravili na voljo enostavnejše in hitrejše postopke za pridobitev vize ali dovoljenja za vstop, obenem pa so bolje zaščiteni. Omenjena skupina je bila namreč zaradi pomanjkljive pravne zaščite pogosto žrtev izkoriščanja. Varuške do sedaj sploh niso uživale nikakršnega pravnega varstva in z njihovo vključitvijo v prenovljena pravila, smo Socialisti in demokrati dosegli veliko zmago,» je poudarila poslanka.

Nova pravila bodo mladim omogočala tudi več mobilnosti za potovanja znotraj Unije, možnost opravljanja dela in raziskovanja ob študiju ter možnost, da po zaključku študija še eno leto ostanejo v Evropi. Več pravic pa bodo po novem uživali tudi njihovih družinski člani. »Evropa si še vedno ni povsem opomogla od posledic gospodarske krize in demografska slika ostaja nespremenjena. Zaradi zapletenih in dolgih birokratskih postopkov ter skromnih investicij v razvoj, raziskovanje in izobraževanje zaostajamo za najrazvitejšimi svetom v privabljanju mladih talentov. Kajti če bo svoje meje nepredušno zapirala, se Evropa ne bo sposobna učinkovito spopasti s svetovnimi izzivi,” je še dejala.

 

Dejan Ogrinec, revija Zarja

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.