Home » Kultura, Lubadarjevo grizenje » Globalno segrevanje možganov

Globalno segrevanje možganov

GSM_v nastajanjuPiše se leto 2014 in Zemlja je ponovno ploščata, trdi umetnik Aleksander Legen. Gre za Konceptualni umetniški dogodek, ki se bo odvil v nedeljo, 16. 11. 2014, ob 20.14, Stara mestna elektrarna, Ljubljana. Avtor koncepta, slik, skulptur, kostumografije, oblikovanja in besedil: Aleksander Legen, Oblikovanje luči: David Orešič, Oblikovanje zvoka: Fedja Juvan, Naratorska glasova: Mirjana Šajinović in Nebojša Pop Tasič, Nastopajo: Gabrijela Zgaga, Zala Horvat, Amadeja Zgaga, Lara Krunčič, Make-up artist: Mateja Naberšnik + ekipa (LIC)

 

Po dogodku bodo umetniška dela prenesena v galerijske prostore.

O PROJEKTU: GSM_kratka predstavitev

Kot ena izmed najbolj aktualnih tem globalno segrevanje služi zgolj kot zanka, na katero želi avtor projekta nanizati eksistencialnejša sporočila. Povezovalna ideja je prepojena s filozofijo, v kateri je bistvo družbe človek, obdan s pravili, ki prerastejo njegovo pomembnost. Sodobna družba je prenasičena z majhnimi, navideznimi težavami, zato ne vidi širše slike. Avtor tako skozi likovno projekcijo skuša razširiti pogled opazovalca.

Projekt sestavljajo različne umetniške zvrsti (slikarstvo, kiparstvo, kostumografija, filozofija, design ter pisana beseda) združene v trenutek, ki odseva kritičen pogled na moralo družbe, ki se po avtorjevem mnenju šele razvija. Nosilni element v projektu predstavljajo možgani, ki simbolizirajo odsotnost racionalnosti v družbenih sistemih in vsakdanjem življenju posameznika. Povezovalna misel projekta je Piše se leto 2014 in Zemlja je ponovno ploščata. Koncept je zasnovan iz števila 7, ki simbolizira 7 možganskih funkcij, 7 kontinentov in 7 dni. Dogodek predstavlja analitično zasnovano in načrtovano likovno celoto. Tako ima vsak element svojo funkcijo, vsaka dimenzija svoj pomen, vsako število in simbol svojo zgodbo.

 

O AVTORJU

Aleksander Legen je diplomirani slikar in oblikovalec, ki svoje večplastno videnje sveta projicira skozi široko umetniško polje. Je mlad avtor, ki med seboj povezuje različne umetniške zvrsti, kar sam poimenuje »konceptualni likovni dogodek«. Gre za drzen poizkus in nov način upodabljanja ter komuniciranja z opazovalci. Za ta namen uporablja različne medije, saj želi s tem opazovalcu omogočiti večplastno izkušnjo. Ta večplastnost se izraža skozi sporočilni simbolizem različnih umetniških zvrsti in je prisotna v raznolikosti njegovih likovnih tehnik in jezikov, ki jih uporablja pri ustvarjanju.

Njegova dela temeljijo na številnih konstruiranih študijah, v katera vključuje spontane momente in s tem ohranja pristnost likovnega ustvarjanja. Pomemben gradnik v njegovem likovnem jeziku predstavljajo števila in simboli, ki so spretno implementirani v celoten umetniški koncept. Svoja dela avtor postavi v prostor, ki ga opremi s svetlobo in zvokom ter v zgodbo vdihne življenje, ki v opazovalcu prebudi globoka čustva.

Prvi samostojni projekt, Življenje v 4. Rajhu, nam je predstavil leta 2007 v prostorih Stare mestne elektrarne. Številne študije je združil v kolaž 13 slik in jih povezal z mislijo Georga Santayane »Tisti, ki se ne bo spominjal zgodovine, bo primoran, da jo ponovno doživi.« Po dveh ponovitvah, v Zagrebu (2008) in Mariboru (2009) se je posvetil designu. Sedaj se vrača v iste prostore s popolnoma drugačnim projektom in vabi obiskovalce, da pogledajo v sedanjost skozi prizmo prihodnosti. Tokrat slikarstvu dodaja še kiparstvo, kostumografijo, filozofijo, interier, design ter pisano besedo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.