Home » Politika, Vroče » Islandska revolucija

Islandska revolucija

Ali res obstajajo  tudi druge poti  za izhod iz krize, ne le Grška,  oz. Slovenska? Da, obstaja! Na Islandiji so ljudje odločili, da mora vlada odstopiti, glavne banke so bile nacionalizirane. Odločili so se, da ne vrnejo dolga Veliki Britaniji, Nizozemski in ostalim upnikom, ki je nastal zaradi nesposobnih domačih finančnih politikov, te pa so postavili pred sodišča. Ustanovljena pa je bila tudi ljudska skupščina, ki je na novo napisala Ustavo. In vse to na miren način. Prava revolucija proti oblastem, ki so ustvarile sedanjo krizo.

Zato o tem tudi ni bilo nobenega obveščanja v zadnjih dveh letih: Kajti, kaj bi se zgodilo, če bi ostali državljani EU vzeli to kot primer?

 

VRSTNI RED DOGODKOV

2008: Glavna državna banka je nacionalizirana. Krona, valuta Islandije je devalvirana in trg vrednostnih papirjev se ustavi. Država je v stečajnem postopku. Državljani protestirajo pred parlamentom in zahtevajo nove volitve, kar povzroči odstop predsednika vlade in njegove celotne vlade. Država je v izredno slabem gospodarskem položaju. Zakon predlaga vračanje dolga Veliki Britaniji in Nizozemski v višini 3,500 milijonov evrov, ki naj bi jih plačali prebivalci Islandije mesečno v naslednjih 15 letih, s 5,5-odstotnimi obrestmi.

Leto 2010. Ljudje gredo na ulice in zahtevajo referendum. V januarju 2010  predsednik prekliče odobritev vračanja dolga in napove referendum. V marcu je na referendumu za preklic vračanja dolga glasovalo 93 odstotkov Islandcev. Medtem je vlada uvedla preiskavo, da bi pred sodišče postavila odgovorne za krizo. Vse odgovorne na visokih položajih in odgovorne bankirje so aretirali. Interpol pa izda ukaz, naj vsi vpleteni zapustijo državo. V tej krizi je bila na novo izvoljena skupščina za pisanje nove Ustave, ki naj vključuje tudi izkušnje pridobljene iz te krize in ki bo  nadomestila obstoječo Ustavo (kopijo danske Ustave). 25 državljanov je bilo izbranih, brez politične pripadnost, med 522 kandidati. Vse kar potrebujejo za kandidaturo je, da so odrasli in imajo podporo 30 ljudi. Ustavna skupščina se začne v februarju leta 2011, da bi predstavila »carto magno« iz priporočil, ki jih različne skupne predlagajo po vsej državi. To mora potrditi sedanji Parlament in parlament, ki bo konstituiran na naslednjih parlamentarnih volitvah.

Smo bili o tem obveščeni prek naših medijev? Je kateri koli politični program, v radiu ali televiziji komentiral to? Ne! Islandski ljudje so bili sposobni pokazati, da obstaja način premagati sistem in je dal lekcijo demokracije na svetu. Bravo njim!

 

Povzetek  Islandske revolucije:

1. Odstop celotne vlade

2. Nacionalizacija banke.

3. Referendum s katerim lahko ljudje odločajo tudi o poslovnih odločitvah.

4. Sodni pregon odgovornih oseb

5.  Preoblikovanje ustave s pomočjo ljudstva

2 Responses to Islandska revolucija

 1. Kaj ta članek res ne rabi kdo komentirat? ali ga je sploh kdo bral? ali pa je Islandija tako daleč tam nekje Šajerska kjer se je rodil hobit Frodo. Pri nas ne more biti tako ker smo v sredini Evrope.. e točno ali pa tudi ? Ali ne obstaja ena država ki ni v EU in ki ima celo nek temeljni dohodek 2500 frankov mislim, in ki ima sicer ogromno bank toda dela vseeno po svoje kljub temu da ej nekje v čistem centru Evrope.
  Da, toda naučeni konji težko gredo na nove poti. Kdo bo to upal? Ali ti upaš drugače misliti kot večina?

  • Pozdravljeni,
   veliko nas je, ki razmišljamo.
   Poti za rešitev države je najbrž več, v tem trenutku so se pri nas odprla vrata z SMC.
   Možno in potrebno je , da se razmišljujoči povežemo, s ciljem uveljavljanja in inovativnega delovanja na osnovi predstavljenih vrednot.
   A vsi smo pred nujno spremembo vsak dan, poudarjam, da brez ozaveščenih državljanov država – njihova – ne more delovati v njihovo . našo – korist – tj v dobro za človeka.
   V tem času je potrebna akcija, dokaj v smeri samoorganizacije.
   Voditelji so odsev tistih, ki so jih izbrali za vodenje tj pregovor: imaš gospodarja, kot si ga zaslužiš.
   Povežimo se.

   Ivka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.